Рецепт дана: Куглоф са сувим грожђем

У питању је прави класик, без којег су не тако давно били готово незамисливи божићни и новогодишњи празници... Овог пута класик у „скраћеној“, односно, брзој верзији без квасца и дизања теста.
kuglof
Фото: pixabay.com

Састојци:

- 4 јајета,

- 300 г брашна,

- 150 г шећера,

- 150 г путера + кашичица за мазање калупа

- 10 кашика млека (за тесто) + 10 за намакање

- 100 г сувог грожђа,

- 4 кашике рума,

- 1 поморанџа,

- 2 кашичице прашка за пециво,

- прстохват соли,

- мало презле за посипавање калупа,

- мало шећера у праху

Припрема:

1. Суво грожђе добро опрати, па залити с 10 кашика млека и пустите да се натопи.

2. Брашно помешати с прашком за пециво.

3. Намазати калуп за куглоф путером. Добро намазати све ивице и удубљења, па након тога калуп посути презлом.

4. У посуду ставити путер загрејан на собну температуру, па му додати шећер и со. Мутити док се не добије глатку смеса, па у њу потом нарибати кору једне поморанџе.

5. Потом у смесу додавати једно по једно јаје и добро умутити након сваког јајета.

6. Умешати у смесу млеко и рум, додати брашно, па опет промешати и на крају у смесу додати натопљено суво грожђе.

7. Убацити у калуп и пећи око 40 минута на 180 степени.

8. Када је печен, колач ће се одвојити од калупа, а за сваки случај га на неколико места пробости чачкалицом. Ако је чачкалица након убадања чиста и на њој нема влажних остатака смесе, колач је готов.

9. Пустите куглоф да се охлади у калупу, а затим га пребацити на тањир за сервирање и посути шећером у праху.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести