ВИНСКА КАРТА ПЕТРА САМАРЏИЈЕ: Вински вокабулар 2

Кисело (укус): описује основни укус који произовде водени раствори већине киселих супстанци (нпр. лимунска и винска киселина)
Petar Samarzija
Фото: privatna arhiva

Киселост: органолептичко својство чистих супстанци или мешавина које производе кисели укус.

Горки (укус): основни укус производа који производе разблажени водени раствори различитих супстанци као што су кинин и кофеин.

Горчина: органолептичко својство чистих супстанци или мешавина које производе горак укус.

Слано: описује основни укус који производи водени раствори различитих супстанци као што су натријум хлорид.

Сланост: органолептичко својество чистих супстанци или мешавина које производе слан укус.

Слатко: основни укузс који производе водени раствори супстанце као што је сахароза.

Слаткоћа: органолептичка својства чистих супстанци или мешавина које производе сладак укус.

Алкално: основни укус који производе водени раствори базних супстанци.

Опоро (храпаво): описује сложен осећај праћен скупљањем, грчењем или набирањем коже или слузокоже у устима који производе супстанце као што су танини трњина.

Укусност: сложена комбинација олфакторних, густаторних и тригеминалних осећаја опажених за време испитивања укуса. На укусност могу да утичу тактилна (додир), топлотна (термални), болна и/или кинестетичка дејства.

Основни укус: било који од особених укуса: кисело, горко, слано, слатко, алкално, умами, метално.

Тактилни осећај: опипљиви осећаји опажени устима, укључујући језик, десни и зубе.

Накнадни укус, заостали укус: олфакторни и/или густаторни осећај који се јавља после уклањања производа и који се разликује од осећаја опажених док је производ био у устима.

Постојаност: олфакторни и/или густаторни осећај сличан осећају који је опажен док је производ био у устима и који траје мерљиви временски период.

Арома: органолептичка својства опажена олфакторним чулом преко позадине носа када се обавља испитивање укуса. Арома у енглеском и званичном француском језику значи пријатан мирис.

Мирис: органолептичко својство које се опажа помоћу олфакторног чула удисањем извесних испарљивих супстанци.

Нота: одређени истакнути укус и мирис који се могу идентификовати.

Атипична нота: нетипично обележје, често повезано са кварењем или трансформацијом производа.

Конзистенција: својства која су опажена стимулирањем (подражавањем) механичких рецептора и рецептора додира, нарочито у устима, а која варирају у зависности од текстуре производе.

Тело: богатство укусности или утисак који даје конзистенција производа.

Сјајно: описује својство производа углачане површине која показује јаку рефлексију.

Боја: осећај изазван подражајем мрежњаче светлосним зрацима различитих таласних дужина; своство производа који изазива опажање боје.

Нијанса: оно својство које одговара варирањима у таласној дужини.

Провидно: описује предмет који пропушта светслот уз појаву јасних слика.

Прозрачно: описује предмет који пропушта светлост без појаве слика које се могу разазнати.

Непровидно: описује предмет који не пропушта светлост.

Буке: скуп специфичних  олфакторних нота производа (вино, алкохол итд) које их карактеришу.

Јетко: описује производ који изазива снажан осећај у усној и носној слузокожи (пример: сирће, сенф).

Текстура: сва механичка, геометријска и својства површине производа која се опажају помоћу механичких рецептора, рецептора додира и тамо где то одговара чулима вида и слуха.

Механичка својства: су она која се односе на реакцију производа на напрезање. Деле се на пет основних карактеристика, нпр. тврдоћа, кохезивност, вискозност, еластичност и адхезивност.

Вискозност: механичко својство текстуре које се односи на отпор протицању. Представља силу која је потребна да се течност из кашике прелије преко језика или да се рашири преко супстрата.

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести