ЗАКУВАО ШЕФ САЛЕ: Чорба од раштана

У ове касне летње дане, право је време за раштан. А шта боље од њега може да се направи него лагана летње-јесења чорба.
Саша Поповић/Чорба од раштана
Фото: Саша Поповић/Чорба од раштана

Састојци:

4 везе раштана (за четири особе)

1 већа главица црног лука

1 шаргарепа

1 веза першуна

1 паштрнак

1 мањи корен целера

2 чена белог лука

2 кромпира средње величине

ловоров лист

со, бибер

ситно сецкани лист першуна

Добро издинстајте ситно сецкани црни лук, шаргарепу, першун, паштрнак и целер. У међувремену очистите раштан, издвојите средњи коренасти део и насеците га на трачице. Тако припремљен раштан обарите десетак минута и процедите.

Савет плус
Ко воли, приликом сервирања у тањир може да дода и кашику павлаке или кајмака

У издинстани лук и зелен додајте кромпир исечен на крупније коцке. И њега продинстајте. Затим га сједините с припремљеним раштаном. Додајте ловор, посолите, побиберите и, ако нисте кулинарски чистунци, сипајте и кашичицу неког сувог зачина или пола коцке супе. Налијте водом да огрезне и кувајте око 45 минута. Пред крај, кашиком згњечите коју коцку кромпира, како бисте добили гушћу чорбу. Додајте и ситно сецкани бели лук. Кад угасите ватру, убаците лист першуна.

Текст и фото: Саша Поповић

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести