Љубимац за почетнике: Морско прасе мора да има своје играчке

Морско прасе је идеалан љубимац за оне који немају пуно времена, нити простора за пса или мачку, а желе друштво животиње у свом стану.
morsko prase
Фото: pixabay.com

Овај глодар сличан мишу уопште није захтеван када је пажња у питању, нити ће се наљутити на вас, уколико прескочите дневну дозу дружења, али то не значи да треба да заборавите на јело.

Корене вуче из Јужне Америке, прецизније Перуа и представља један од симбола културе и традиције овог народа. Користили су га и за исхрану, али и за традиционалну медицину, међутим данас се држе искључиво као кућни љубимци. Постоји податак и да је краљица Елизабета имала морско прасе за љубимца, који важи за радозналог и дружељубивог. Мужјаци буду тешки око килограм, а женке  мање и порасту до 30 центиметара у дужину.

Овај љубимац може да поживи и до осам година, а први пут када стигне у нову средину, биће уплашен и плашљив. После неколико дана ће се опустити када извиде цео терен и схвате да нема опасности по њих.

Морски прасићи су чисти љубимци и сами одржавају чистоћу свог крзна. Треба им редовно мењати подлогу и чистити њихов дом, јер у случају да запустите животни простор вашег љубимца, он ће оболети од паразита или бактерија.

Кавез не сме бити мањи од 120 пута 60 центиметара, а обавезан инвентар кавеза осим хране и воде морају бити и играчке које ове животиње обожавају. Морски прасићи су биљоједи, а суво сено им је основа исхране. Једу и разне семенке, као и воће и поврће. Велике су изјелице, те се мора пазити на количину порције, како се прасе не би “упрасило”.

М. Сћ.

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести