Археолози открили изузетан локалитет на језеру Титикака

ЛИМА:  Тим археолога из европских и латиноамеричких држава открио је на језеру Титикака, које се налази на граници између Перуа и Боливије, веома важан и интересантан локалитет, јавио је "Њујорк тајмс".
peru pixabay
Фото: pixabay.com

Подводно откирће церемонијалних артефаката цивилизације Тиванака је без преседана, изјавили су експерти. Стручњаци за подводну археологију открили су у језеру ритуалне поклоне и остатке животиња на једном подводном гребену у средини језера. 

Драгоцени предмети указују да су се на том локалитету одржавале веома важне церемоније на којима је елита цивилизације Тиванаку испловљавала до гребена и приносила као жртве младе ламе, украшене да буду принете на жртву и остављали артефакте од злата и драгог камења који су били минијатурне реплике божанства из кога су излазили зраци, а такође су на нађене посуде у форми пума које су служиле да се у њима пале мирисне биљке. 

Цивилизација Тиванаку се развила на језеру Титикака између V и XII века и у том периоду је била највећа и најутицајнија култура у том региону Анда. Око језера које се налази на висини од 3800 метара развио се специјалан екосистем, а у време доласка Шпанаца ту је нживело око милион становникам.

Археолози специјализовани за подводна истраживања одолучили су да истраже Коа гребен након што су рониоци аматери нашли значајну количину артефаката. Гребен се налази пет метара испод површине језера 10 километара од обале. Археолози су нашли фигурину пуме од лапис лазулија, керамичке фигурине и и златне украсе међу којима је и медаљон на којима су урезане силуете пуме и кондора. 

Оно сто ово откирће чини посебно значајним је што су нађени "ин ситу" између златних и фигура од полудрагог камења су нађене морске шкољке са обале Еквадора што је потврда да су становници око језера Титикака трговали, јер су живели 200 километара удаљени од обале Еквадора. Археолози са Оксфорда и Слободног универзитета из Брисела су одушевљени овим откирћем јер су се у језеру артефакти савршено очували. 

Археолози су до сада нашли десетак локалитета око језера Титикака са остацима културе Тиванака али ни један није био тако богат артефактима као овај што је сада откирвен. 

EUR/RSD 117.5844
Најновије вести