Објављен трејлер домаћег филма Нечиста крв: Грех предака (ВИДЕО)

БЕОГРАД: Појавио се први званични трејлер за нови домаћи филм “Нечиста крв - Грех предака” Милутина Петровића, према делима чувеног Боре Станковића, чија се премијера очекује 26. августа, саопштили су продуценти.
n
Фото: Промо

Филм је снимљен на основу давно изгубљеног сценарија Војислава Воје Нановића, од чега ће настати и ТВ серија радног назива “Хаџијино звоно”, док главне улоге у новом остварењу играју Драган Бјелогрлић, Анђела Јовановић, Катарина Радивојевић, Феђа Штукан и Нела Михаиловић.

Милутин Петровић, редитељ филма подсетио је на чињеницу да су последњих година кружиле гласине о изгубљеном сценарију које је 70-их година прошлог века написао, по њему, један од највећих сценариста Југославије Воја Нановић.

“Све информације су биле непотпуне и нико није могао да каже са сигурношћу да ли је прича стварна или је само реч о некој урбаној легенди. Онда 30 година касније, уз помоћ Бојане Андрић, у прашњавом архиву одбачених уговора и застарелих радних књижица проналазим последњи примерак сценарија на пожутелом пелиру”, открио је Петровић, познат по независним ауторским филмовима “Земља истине, љубави и слободе”, “Југ југоисток”.

“Воја Нановић је један велики, у потпуности запостављен геније наше кинематографије, и много сам поносан што сам у прилици да насликам ту грандиозну фигурацију на бази његових скица”, није крио одушевљење редитељ.

Остварење “Нечиста крв - Грех предака” прати причу о Хаџи Трифуну (Драган Бјелогрлић), угледном српском трговцу, који покушава да очува мир са турским властима, али и одржи свој углед и утицај у Врању, тада важној турској варошици у близини границе са ослобођеном Србијом.

Док Трифун припрема два сина да га наследе на позицији вође међу српским народом, муке му стварају моћни турски бегови и сама његова породица.

Трифун доноси низ тешких одлука које ће касније утицати на његове потомке, јунаке из романа “Нечиста крв”.

За потребе снимања изграђена је импресивна сценографија инспирисана Врањем из 19. века, коју чине неколико кућа, војних објеката, кафана, џамија, пијаца и трг са општином.

Фото: Промо

Сашивен је велики део костима и униформи из тог периода док је један део костима и реквизите допремљен из бројних европских фундуса.

Занимљивост филма лежи у самом кастингу, јер су поред домаћих, ангажовани и глумци из Турске, Албаније и Немачке.

Продукцију потписује кућа “This and That Productions”, на чијем је челу Снежана ван Хаувелинген (потписали су и ТВ серију “Јутро ће променити све”, филм “Реална прича”).

Истичу из продукције да је пројекат за њих био огроман изазов, али пре свега велика одговорност да на великом платну оживе ликове које је пре више од једног века написао Бора Станковић, а пре скоро пола века у филмске јунаке обликовао велики сценариста Воја Нановић.

Адаптацију тог сценарија је написала Милена Марковић (актуелна са филмом “Жив човек” и недавно са серијом “Мочвара”), док ауторску екипу чине и - директор фотографије Ерол Зубчевић, композиор оригиналне музике Александар Ранђеловић, монтажер Ðорђе Марковић, сценограф Миленко Јеремић, костимограф Марина Меденица.

У историјској драми чувени лик Ташане тумачи Анђела Јовановић, Цону, Трифунову сестру игра Катарина Радивојевић, Кољ је Феђа Штукан, а Ката, жена од Трифуна - Нела Михаиловић.

Филм је подржало Министарство за културу и информисање, Филмски центар Србије и Медиа потпрограм “Креативне Европе”.

Регионална биоскопска дистрибуција филма “Нечиста крв” кренуће из Србије од 26. августа.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести