Кабо Верде - земља са осам пута више туриста од становника

БЕОГРАД: Република Кабо Верде, чији шеф дипломатије Луиш Филипе Тавареш борави у званичној посети Београду, мала је афричка држава у северном делу Атлантског океана, која има осам пута више туриста него становника.
kabo verde
Фото: pixabay.com

Имамо 800.000 туриста, а само 110.000 становника, рекао је Тавареш новинарима на заједничкој конференцији с министром спољних послова и потредседником Владе Србије Ивицом Дачићем. 

Назив острвљу Кабо Верде (Зелени рт) дали су португалски морепловци током својих експедиција и то име потиче од најзападније тачке Африке, која се налази у Сенегалу.

Тавареш је навео да 25 одсто туриста долази из Велике Британије. Додао је да та хришћанска земља, која је стекла независност 1975. године, има и значајну дијаспору.

Архипелаг се састоји од 10 већих и осам мањих острва поређаних у облику потковице. Највеће је Сантјаго, на којем је и главни град Праја. На удаљености од 15 километара налази се град Сидаде Веља под заштитом УНЕСЦО-а,у коме се налазе остаци најстарије катедрале у европским колонијама, изграђена 1495. године. 

Сва острва су вулканског порекла. Једини активни вулкан је на острву Фого.

Фото: pixabay.com

Република Кабо Верде, 500 километара удаљена од обале Африке, једна је од најчешћих дестинација туристима из Западне Европе, због чега се аранжмани резервишу по неколико месеци раније. 

Егзотика острва, дуге пешчане плаже и луксузни хотели прави су мамац за туристе. 

Кабо Верде је трећа земља у свету по узгоју водених корњача, а најбољи период да их видите је од јула до октобра, када је и излегање малих корњача из песка посебна атракција.

Поред свих атракција веома су занимљиви и карневали, посебно фебруарски Миндело који је и највећи и најупечатљивији. 

Министри спољних послова две земље су најавили да ће почети рад на укидању виза како би та дестинација постала ближа туристима из Србије.

Оно што је свакако најпривлачније је чињеница да је Кабо Верде има стално топлу климу, па је идеална дестинација за одмор и у зимским данима који долазе. 

У међувремену и док нам не укину визе, можемо да уживамо у музици Сезарије Еворе, певачице која тако дивно пева о лепоти Зеленортских острва...

EUR/RSD 117.5872
Најновије вести