Да ли је нови сој најопаснији и отпоран на вакцину?

ЛОНДОН: Британија је саопштила да научници сматрају да је новоидентификована варијанта корона вируса, која се шири у Јужној Африци, најзначајнија варијанта откривена до сада и да је зато потребно да се утврди да ли је отпорна на вакцину.
korona
Фото: pixabay.com

Британска Агенција за здравствену безбедност је саопштила да варијанта, названа Б.1.1.529, има шиљасти протеин који се драматично разликује од оног у оригиналном корона вирусу на коме су засноване вакцине против ковида-19, преноси агенција Ројтерс.

Водећи научници су синоћ описали Б.1.1.529 као најгору варијанту коју су видели од почетка пандемије, јер има 32 мутације у шиљастом протеину, делу вируса који већина вакцина користи да припреми одговор имуног система на ковид.

То је отприлике дупло већи број од броја који се повезује са делта сојем.

Мутације у шиљастом протеину могу утицати на способност вируса да инфицира ћелије и шири се, али и отежати имунолошким ћелијама да нападну патоген.

Британски министар за саобраћај Грант Шапс, који је стао у одбрану одлуке Лондона да забрани летове из Јужне Африке, Намибије, Боцване, Зимбабвеа, Лесота и Есватинија, поручио је да је предузимање раних акција од кључног значаја.

"Као што су научници описали, ово је најзначајнија варијанта са којом су се до сада сусрели у свом истраживању", рекао је Шапс за “Скај њуз”.

Званичници су саветовали владу о потреби да реагује брзо и превентивно у случају да се потврди забринутост око ове варијанте, иако би могле да прођу недеље да се прикупе све потребне информације о њеним карактеристикама.

Нови сој је, такође, пронађен у Боцвани и Хонг Конгу, али британска агенција за здравствену безбедност наводи да у Британији није откривен ниједан случај те варијанте.

Научници се, међутим, плаше да би варијанта, позната као Б.1.1.529, могла бити преносивија и отпорнија на вакцине, преноси ББЦ.

Британски лист “Гардијан” наводи да је до сада потврђено 50 случајева нове варијанте корона вируса у Јужној Африци, Хонг Конгу и Боцвани.

Научници су анализом утврдили да Б.1.1.529 има веома необичну структуру мутација, које су забрињавајуће јер би могле да му помогну да избегне имуни одговор тела и учини га преносивијим.

Свака нова варијанта која је у стању да избегне вакцине или се шири брже од делта соја, сада доминантне варијента, може представљати значајну претњу, оцењују стручњаци.

Ране анализе дијагностичких лабораторија сугеришу да се варијанта брзо раширила у Гаутенгу, провинцији Јужноафричке Републике, и да је можда већ присутна у осталих осам провинција те земље.

Јужноафричка Република је потврдила око 100 случајева Б.1.1.529, али та варијанта је такође пронађена у Боцвани и Хонг Конгу, при чему је у последњем случају реч о путнику који је допутовао из Јужноафричке Републике.

EUR/RSD 117.2782
Најновије вести