ИВАНА ЂУРКИЋ, ВОДИТЕЉКА НОВОСАДСКЕ ТВ Врло је лако живети без меса!

Према месу осећам одбојност од своје двадесете године. Иако сам га користила у исхрани, негде унутар себе сам осећала да то није исправно, стога сам имала временске периоде када га уопште нисам конзумирала, а сада је то период од неких пет година, рекла је на почетку нашег разговора о веганској исхрани Ивана Ђуркић, водитељка Новосадске телевизије.
1
Фото: Приватна архива

- Ја не волим да се сврставам у било коју групу и за себе не кажем да сам веган или  вегетеријанац, једноставно не једем намирнице животињог порекла. Волим животиње, и моја одлука је постала дефинитивна када смо добили малтезера Аса. Тад сам помислила: „Па њега би можда у далекој Кини послужили за ручак”. И онда, када мало размислимо, нема разлике између пса, коња, свиње, пилета, зеца, срне…. Све су то животиње које осећају и бол, патњу и страх и тугу. Не волим другима да намећем своје мишљење, свако има свој избор и свој пут, и по том питању не осуђујем друге људе - каже Ивана Ђуркић која је велики заговорника веганске исхране за коју тврди да је у њен живот ушла природно а задржала се због многих позитивних ефеката на њено здравље.

Колико је тешко набавити веганске намирнице или пронаћи рецепте?

- У данашње време је врло лако живети без меса, све је ствар навике. Када купујемо намирнице прво бирамо све оно што се може јести пресно, фокус нам је на поврћу, воћу, а затим на житарицама и махунаркама. Оваква исхрана нам омогућава да заиста више него иначе користимо све врсте поврћа, воћа, више зачинског биља, здравих масти и орашастих плодова. Такође користимо млеко од бадема, кокоса и соје. Када се фокусирамо само на ове врсте намирница заиста има много идеја, рецепата, комбинација и креативности.

На чему је твоја исхрана највише базирана, да ли је то пресна храна и да ли конзумираш имитације меса?

- Имитације меса,лично, не користим, ако мислите на ћевапчиће од соје, или веганске кобасице, виршле и слично. Али када спремам храну користим некадашње рецепте, само без меса. Рецимо изврсне веганске шпагете болењезе (могу бити и сирове), затим лазање или мусака од кромпира, тиквица и љуспица соје, посни пасуљ, вариво од шаргарепе, вариво од грашка, затим боранија са биљном павлаком.

Колико и како се твоја енергија, изглед или здравствено стање променило откако си веган? 

- Када сте веган морате бити опрезни да се ваша исхрана не своди на конзумирање тестенина, белог хлеба, посних колача, већ супротно, житарице које уносимо препоручено је да буду од целог зрна, али фокус нам свакако треба бити на поврћу, салатама свих врста и орашастим плодовима. Такође оно што у последње време много користим су љуспице од сирове хељде које могу да се савршено комбинују са сецканим воћем.

Оно што сам приметила као промену је да имам више позитивне енергије, оптимистичнија сам, немам бол ни тежину у желуцу који сам раније повремено осећала, а што је најважније задовољна сам и поносна својом одлуком. Добро се осећам.

Која су твоја омиљена веганска јела?

- Ја обожавам сво поврће, патлиџан на разне начине од којих ми је омиљена салата од патлиџана, тиквице на сто начина, на пример, крокети од тиквица и тофу сира, а најдраже су ми пуњене интегралним пиринчем и шампињонима, затим палачинке са биљним сиром и спанаћем, а ту је и моја омиљена салата која буквално освежава: ситно сецкана цвекла, шаргарепа, мало целера, бели лук (може и без), першун, маслиново уље, пола лимуна и семенке бундеве и сунцокрета. Уз то може да послужи посни интегрални тост. Савршено! Затим пуњени патлиџан с пиринчем и поврћем у рерни. А да не заборавимо и посластице: ту је колач од јабука који се прави тако што се суви састојци стављају у тепсију без мешања и тако пеку, једноставно и укусно. Управо овај рецепт и интегралну тестетнину ћу поделити са читаоцима Недељног ручка.

Снежана Милановић

фото: Приватна архива

 

Интегрална тестенина на мој начин

1 главица црног лука

1 чен белог лука

1 шаргарепа

трећина тиквице

400 г интегралне посне тестенине

150 г сојиних љуспица

сок од парадајза

биљни сир

1 мала кашика уља

прстохват босиљка

прстохват оригана

1 лист ловора

Сојине љуспице ставити у чинију са водом на 15 минута. За то време у сецку изблендирати шаргарепу, тиквицу и црни лук. У посуду за кување сипати кашичицу уља и када се угреје додати измиксану смесу. Мешати пар минута и додати оцеђене љуспице соје. Све то заједно мешати пар минута док се смеса не сједини. Постепено додавати сок од парадајза, количински по жељи јер неко воли ређи а неко гушћи сос. Када се све сједини, додати оригано, босиљак, цео чен белог лука, и један лист ловора. Све заједно кувати на тихој ватри око 15 минута уз повремено мешање. За то време скувати интегрално тесто. Тесто се процеди, сервира на тањир, преко њега сос, а затим рендани биљни сир. Пријатно!

 

Колач с јабукама

1 шоља белог брашна

1 шоља интегралног брашна

2 шоље гриза

5,6 већих јабука

½ шоље шећера

цимет по жељи

прашак за пециво

150 г посног маргарина

Јабуке се ољуште и изрендају, поспу се циметом и шећером. У другој посуди се помешају сви суви састојци. У посуду за печење, намазану са мало уља сипа се трећина сувих састојака, на то се ређају изрендане јабуке, затим на јабуке опет суви састојци. Затим се на површину наренда маргарин и колач се стави у рерну загрејану на 180 степени. Пече се око 40 минута.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести