Ковид изазива дупло више компликација од грипа

МОСКВА: Ковид 19 изазива двоструко више компликација од сезонског грипа и других респираторних болести, тако да ће вакцинација помоћи да се избегну не само инфекције већ и озбиљне компликације, изјавио је данас руски министар здравља Михаил Мурашко.
korona zaraza pix
Фото: Pixabay.com

Инфекција корона вирусом има практично двоструко више компликација, неуролошких, укључујући психијатријске, од сезонског грипа и других акутних респираторних болести. Вакцинација је оно што помаже у избегавању толико проблема, не само у току болести, већ и касније од њених последица, рекао је Мурашко за ТВ Росија-24.

Он је, како преноси Тасс, нагласио да су руске вакцине против корона вируса ефикасне и безбедне.

Према министру, мушкарци старији од 35 година обично развијају компликације након прележаног ковида двоструко чешће од жена исте доби.

До данас су у Русији регистроване три вакцине против корона вируса.

То су Спутњик В, који је развио Национални истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију Руског министарства здравља ''Гамалеја'', ЕпивакКорона, коју је развио ''Вектор'' - Државни истраживачки центар за вирусологију и биотехнологију и КовиВак, који је развио Савезни научни центар за истраживање и развој имунолошких и биолошких производа ''Чумаков'' Руске академије наука.

Све три су двокомпонентне вакцине.

Масовна вакцинација против ковида 19 започела је у Русији 18. јануара, подсећа Тасс.

EUR/RSD 117.5754
Најновије вести