ОВАКО ЋЕТЕ ПРЕПОЗНАТИ ДА ВАМ ФАЛИ ВИТАМИН Д Чим приметите ОВАЈ СИМПТОМ, одмах реагујте, немојте да се шалите

Витамин Д се назива и витамином сунца, а одговоран је за бројне важне и виталне функције у телу. Нажалост, све више људи пати од недостатка витамина Д, а бројна истраживања указују да је ово стање у порасту.
sunce
Фото: pixabay.com

Ово је главни знак да вам недостаје витамин Д

Витамин Д је витамин растворљив у мастима који игра кључну улогу у одржавању здравља костију и имуног система. Постоје два главна облика витамина Д: Д2 (ергокалциферол) и Д3 (холекалциферол). Ови облици витамина Д се разликују по изворима из којих се добијају.

Главни начин на који тело добија витамин Д је излагање коже сунчевој светлости. Управо због тога се назива витамином сунца. Када кожа реагује на УВБ зраке, синтетише се витамин Д, који се затим претвара у активни облик витамина Д у јетри и бубрезима.

Овај витамин игра кључну улогу у апсорпцији калцијума и фосфора из црева, што је неопходно за одржавање здравих костију и зуба.

Фото: Pixabay.com

Витамин Д је изузетно важан у регулацији раста ћелија, што га чини важним за одржавање здравља ткива и органа.

Има важну улогу у подршци имунолошком систему, односно помаже телу да се бори против инфекција.

Витамин Д може утицати на регулацију различитих хормона у телу.

Недостатак витамина Д може довести до проблема са костима, као што су остеопороза или рахитис (код деце) и може утицати на имуни систем. Пошто је унос витамина Д храном често ограничен и излагање сунцу може бити неадекватно, понекад се препоручују додаци витамина Д, посебно код популација са већим ризиком од недостатка.

Фото: Pixabay.com

Како се манифестује недостатак витамина Д

Типични знаци недостатка витамина Д су умор и губитак косе. Такође, појединци чешће осећају болове у мишићима и костима, а утиче и на поремећај сна.

Када су жене у питању, постоји један необичан симптом који може указивати на недостатак овог важног витамина. Реч је о израженом ПМС-у, односно снажном осећају предменструалних симптома. Ако раније нисте имали проблема са ПМС-ом, али га у последње време осећате јаче, можда ћете морати да проверите количину витамина Д у свом телу.

Недостатак витамина Д такође може довести до промена расположења попут депресије, кажу стручњаци. Мета-анализа 61 студије из 2020. открила је „јасну везу“ између ниског нивоа витамина Д и депресије. Стручњаци нису сигурни зашто би то могло бити: претпостављају да витамин Д има позитиван ефекат на нервне центре у мозгу одговорне за расположење.

Фото: Pixabay.com

Како сазнати да ли вам недостаје витамин Д?

Ако сумњате да можда имате недостатак витамина Д, препоручује се да се консултујете са лекаром. Он може наручити тест за ниво витамина Д у крви како би утврдио стварни ниво овог витамина у вашем телу.

На основу резултата тестова и ваше медицинске историје, ваш лекар може препоручити одговарајуће кораке за исправљање вашег недостатка, укључујући промене у исхрани, додатке витамина Д или повећано излагање сунцу.

Важно је да не покушавате да сами дијагностикујете или лечите недостатак витамина Д без консултације са квалификованим здравственим радником.

(Espreso/Novi.ba/Prenosi M.M.)

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести