СНЕЖАНА ЈОВИЋ Етарска уља као антивирусна заштита

Ових дана сви се трудимо да се што боље заштитимо од вируса.
Farmaceutkinja Snežana Jović  Foto: R. Hadžić
Фото: Фармацеуткиња Снежана Јовић  Фото: Р. Хаџић

Предострожност је увек на цени, јер како наш народ каже – боље је спречити, него лечити. Зато смо и упитали фармацеуткињу и добру познаватељку биљака и етарских уља Снежану Јовић који су природни начини да се заштитимо и да ли постоје етарска уља која могу да делују антивирусно:

– Природа често даје најбоље одговоре. Да, постоје етарска уља која делују антивирусно и то на више начина: неутрализацијом вируса пре него што уђе у ћелију, изменом омотача вируса, било блокирањем рецептора на ћелији на коју се везују вируси и онемогућавање њиховог дејства, или спречавањем репликације (копирања) вируса у ћелији.

Да ли бисте нам то мало објаснили?

– Постоје две врсте вируса, они који су голи и имају само опну и други који су заштићени липидном мембраном што им омогућава да лакше заобиђу имунолошки систем и боље се прилагоде. Пошто су етарска уља растворљива у мастима, она могу да прођу кроз липосолубилну (растворљиву у мастима) мембрану вируса. Осим тога, етарска уља садрже десетине разних хемијских једињења, са разноликим деловањем, и великом вероватноћом да неко од њих делује антивирусно. Оно што је важно, етарска уља можемо да користимо у сврху заштите од вируса ( превенција, дезинфекција простора, руку), подизања имунитета као и за ублажавање симптома.

Која су то уља?

– Против сезонских вирусних инфекција, бирамо уља која имају најшире и најразноврсније антивирусно поље деловања, са минималном токсичношћу да би могли да их користе сви укућани и домаћи љубимци (пси и мачке) и она која су делотворна на дисајне путеве, јер вирус грипа има највећи афинитет на мукозне ћелије слузокоже.

Која бисте етарска уља издвојили?

– Прво бих споменула етарско уље равансаре, које има има следећа својства: антивирусно и имуностимулирајуће, јер стимулише надбубрежне жлезде одговорне за имунолошки одговор. То је основно антивирусно уље и најсигурније је за све узрасте. Уз то је антисептично, па ограничава ризик од секундарне инфекције. Оно има широки антибактеријски спектар.

Етарско уље чајног дрвета које долази из Аустралије, са широким спектром дејства против бактерија, гљивица и вируса је 1.000 пута јаче од карболне киселине која се уобичајено користила као антисептик. Данас, његово имуностимулативно дејство је најважније својство у борби против акутних респираторних вирусних инфекција и грипа

Можете га користити за јачање имунитета, једном дневно, ставите 3 капи на зглобове руку и дубоко удахните, 4-5 пута, у времену епидемије. Користите три недеље, а онда недељу дана правите паузу.

Како се користи етарско уље равансаре?

– У случају симптома, 3 капи разредите у кашичици уља црног кима, и мажите груди, леђа, дуж кичме 4-5 пута дневно, до побољшања. Могу га користити труднице преко три месеца трудноће и деца од трећег месеца, и за њих се прави 10 одсто разређење, најбоље у уљу слатког бадема или кајсије.

Можете га користити да ваздух буде чистији, уколико ставите неколико капи у дифузер или арома лампе. Оно доприноси и смањењу осећаја умора.

Да ли бисте нам издвојили још неко етарско уље?

– Етарско уље чајног дрвета које долази из Аустралије, са широким спектром дејства против бактерија, гљивица и вируса. Још су после Другог светског рата почели да га користе у дезинфекцији. Ово етарско уље је 1.000 пута јаче од карболне киселине која се уобичајено користила као антисептик. Данас, његово имуностимулативно дејство је најважније својство у борби против акутних респираторних вирусних инфекција и грипа.

Уље чајног дрвета стимулише имуни систем, активирајући синтезу белих крвних зрнаца, а терапеутски ефекат је захваљујући компонентама цинеолу и монотерпенима, који спречавају понављање инфекција, слабост после прележених симптома, помажу уклањању симптома и дају енергију потребну за опоравак.

Да ли бисте нам објаснили како се оно користи?

– Важно је знати да се етарска уља не растварају у води, него неколико капи растворите у мало алкохола или јабуковог сирћета, па додајте воду. Тако се могу дезинфиковати површине или руке. Ако се стави у дифузер може да се прочисти ваздух у просторији. Можете га користити као дезинфекционо средство тако што ћете га додати у течни сапун или у детерџент за прање судова. Неразређено се може нанети на кожу, али на мање површине (код проблема с гљивицама или брадавицама) јер је веома исушује, па је потребно после нанети хидрантну крему. Код респираторних проблема може се инхалирати. И нагласила бих, клоните се људи који много причају, нарочито сада – сићушне капљице приликом говора лете простором!

М. Јабланов Стојановић

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести