Пут на Марс опаснији него што се мислило

Путовање на црвену планету могло би бити пуно опасније него што се раније мислило, а највећи проблем представља свемирско зрачење.
mars rover pixabay
Фото: pixabay.com

Научници већ неко време знају да зрачење оштећује ДНК, али су подценили тачан утицај зрачења. Како преноси Business Insider, тим научника је поновно прегледао како тачно оштећења ДНК резултирају раком. Затим су процењивали нивое зрачења којем би били изложени астронаути у свемиру и на Марсу, а резултати су поражавајући.

Ризик од рака на Марсу двоструко је већи него што се мислило. Све се своди на то како се оштећена ДНК шири кроз тијело, а детаљна истраживања на мишевима откривају злокобну страну зрачења зато што се оштећена ДНК не држи само у својим станицама. Наиме, оштећена ДНК шаље одређене сигнале суседним станицама што доводи до мутирања здравих станица што може резултирати новим станицама рака.

Пређашњи модели нису узимали у обзир откривени домино ефект, а чак ни антирадијацијски оклопи свемирских летелица не могу потпуно да заштите људе. Земљино магнетско поље штити нас од утицаја штетног зрачења, али у свемиру, па ни на Марсу не постоји тако снажна заштита.

Тренутно најважније питање је, чак и ако је ризик толико велик, хоће ли људи ипак покушати покорити и планетарно суседство?

(express.hr)

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести