Системско решење за чишћење приобаља Дунава

Десетак удружења и организација потписало је “Проглас о неопходности системског решења чишћења приобаља Дунава у Новом Саду” у којем се истиче да је један од проблема низак ниво еколошке свести грађана који посећују плаже на Дунаву, а како кажу, чисто приобаље и шуме које га красе су нешто чиме би Нови Сад могао и требао да се поноси, као и да буде пример и другим градовима у Србији.
Dunav kod Novog Sada, Foto: Dnevnik/B. Lučić
Фото: Dnevnik.rs

Проглас су потписали Слободна акција, Нови Сад има срце, Удружење “Yггдрасил Итрасил”, Фрушкаћ, УГРИП, Зелени маслачак, Удружење за заштиту животне средине “РИО”, Центар Петроварадин, Инжењери аштите животне средине и УГ “Комшија” из Петроварадина.

Годинама уназад сведоци смо да су најлепше оазе природе у граду и околини често затрпане смећем које за собом остављају излетници и посетиоци.  Официрска плажа у Петроварадину као највећа и најлепша дивља плажа, Бећарац, као приобаље Универзитетског комплекса, затим Рибарско острво као угоститељска и туристичка атракција, Шодрош као омиљено место за уживање и опуштање бројних Новосађана и приобаље Дунава код Петроварадинске тврђаве често подсећају на депоније смећа, уместо на паркове и оазе природе.

Као проблем се наводи и то што чишћење и одржавање поменутих локација није јасно дефинисано, односно не зна се у чијој је надлежности. Имаоци права су Република Србија, АП Војводина и Град Нови Сад, директно или преко јавних предузећа. Као једно од решења предлаже се и то да одређена институција, јавно предузеће добије задужење да брине о том подручју. Такође, стварање могућности за активно учешће организација цивилног сектора, грађана Новог Сада у решавању друштвених питања може бити пут ка унапређењу индивидуалне и колективне свести, а самим тим и напретку целокупне заједнице, наведено је у прогласу.

Ј. В

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести