Курц и Штрахе: Посебна подршка Србији на путу ка ЕУ

БЕЧ: Лидер Народне партије Аустрије (ОВП) Себастијан Курц и шеф Слободарске партије (ФПО) Хајнц-Кристијан Штрахе подржавају посебно пријем Србије у ЕУ, док су остали уздржанији по питању проширења ЕУ на Западни Балкан.
Epa (Christian Bruna)
Фото: Epa (Christian Bruna)

Штрахе се, у упитнику аустријске новинске агенције АПА, по питању проширења ЕУ изјаснио за пријем Србије до 2020. године.
Курц је истакао да Србија, која је већ спровела више важних реформи, заслужује “посебну подршку”.

Носилац листе Зелених Улрике Луначек отворена је за пријем држава Западног Балкана “у наредних десет година”, а шеф Неоса Матиас Штрол посебно истиче Црну Гору као првог кандидата за чланство.

Истовремено Курц, Луначек, Штрол, али и канцелар и лидер Социјалдемократске партије (СПО) Кристијан Керн подвлаче да је, за пријем у ЕУ, неопходно испунити све предуслове.

Када је реч о приступној перспективи Турске, лидери парламентарних странака су готово јединствени.

Председник Реџеп Тајип Ердоган хапси противнике. То је актуелни проблем. Међутим, постоје и друге препреке, указује Керн.

Приступање Турске ЕУ за нас не долази у обзир из више разлога, наглашава Штрахе, а Курц понавља да се Анкара “огромним корацим” удаљава од ЕУ и њених вредности, те да треба под хитно обуставити приступне преговоре.

Луначек сматра да после Ердогана треба изнова проценити ситуацију, а Штрол истиче да “рука Европа мора остати испружена у правцу становништва Турске”.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести