Могерини Вучићу: Врата ЕУ отворена за Западни Балкан

БРИСЕЛ: Председник Владе Републике Србије Александар Вучић састао се вечерас у Бриселу са Високом представницом ЕУ за спољну и безбедносну политику Федериком Могерини са којом је разговарао о европској перспективи Србије и Западног Балкана, ситуацији у региону и будућности дијалога Београда и Приштине.
Mogerini Vucic / sastanak / Tanjug foto
Фото: Tanjug

Mогерини је истакла да вечерашњим скупом лидера Западног Балкана жели да истакне да су врата ЕУ отворена за регион и да подстакне регионалну сарадњу са циљем очувања стабилности и бржег економског напретка свих, наводи се у саопштењу владине Канцеларије за сарадњу с медијима.

Она је похвалила економске реформе Србије и напредак на европском путу, као и конструктивну улогу премијера Вучића у очувању регионалне стабилности. 

Премијер Вучић је истакао важност сарадње у региону и нагласио да ће Србија наставити са таквом одговорном регионалном политиком.

Истовремено, он је изразио забринутост за будућност дијалога Београда и Приштине, с обзиром на развој политичке ситуације у јужној српској покрајини и изјава косовских Албанаца. 

Вучић: Сви су разумели потребу стабилности и мира

БРИСЕЛ: Премијер и изабрани председниик Србије Александар Вучић изјавио је да је вечерашњи састанак у Бриселу показао да су сви разумели потребу за одржањем стабилности и мира у региону те да је са своје стране поновио идеју царинске уније.

Thumbnail

Вучић је након састанка Федерике Могерини са премијерима Западног Балкана, преноси РТС да је указао да је то тржиште од 20 милиона становника, али да наравно то није замена за чланство у ЕУ и додао да ће се састанци у оваквом и сличном формату наставити и у Бриселу и на другим местима.

Он је одговарајући на питања, рекао да је разговарао са македонским мандатаром Заевим, који му је пришао и да је у коректном разговору на неки начин дошло до разјашњења неких изјава које су дате у току кампање у Македонији, као и да су се сложили да ће јачати односе две земље.

Вучић је изразио забринутост због извесности да ће Харадинај бити премијер

БРИСЕЛ: Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је готово извесно да ће Рамуш Харадинај бити нови косовски премијер што, како је рекао, отвара многе потешкоће.

Thumbnail

Вучић је вечерас у Бриселу, пред састанак са шефицом дипломатиј ЕУ Федериком Могерини и лидерима Западног Балкана, навео да је Харадинај фаворит на изборима те да је највероватније да ће бити и косовски премијер што отвара бројне потешкоће и проблеме и то, истакао је он, грађани Србије треба да знају. 

Он је упозорио и да је и Фатмир Љимај са другима ослобођен за злочине у Клечки, да су се могле чути и изјаве Албина Куртија и вероватна коалиција са ДСК.

"Тога треба да будемо свесни сви ми у Србији", навео је Вучић и подвукао да стога морамо да водимо "паметну и одговорну политику".

Како је подвукао, сваки разговор и састанак важан, добро је да је овај вечерашњи сазван и да се смирују тензије, што Србија поздравља, уз поруку да је за нас веома важно да наставимо оно што смо и до сада успели, да будемо сталожени и сачувамо мир и стабилност.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести