Ђорђевић: Буџет Министарства рада 136 милијарди динара у 2018. години

БЕОГРАД: Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је данас да би, према Предлогу закона о буџету за 2018, укупан буџет његовог Министарства требало да буде 136 милијарди динара, и да је задовољан делом који се тиче социјалних давања. 
djordjevic, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

“Отворили смо и три нова пројекта. Један пројекат је за лица која чекају смештај у приватним домовима. Други је СОС телефон, а трећи је сигурна кућа за жртве трговином људима”, изјавио је Ђорђевић на конференцији одржаној после редовне седнице Социјално-економског савета (СЕС).
У Србији, како је додао, постоје 904 лица која чекају за смештај у домовима, а за тај пројекат су добијена средства од Министарства финансија како би био покренут већ у следећој години.


Постигнута сагласност за измену Закон о раду

Чланови Социјално-економског савета су се данас сложили о изменама Закона о раду, али консензус није формално постигнут због процедуралних разлога, изјавио је данас министар за рад Зоран Ђорђевић.

Једина измена ће бити да радник од првог дана мора да буде пријављен.

"Упознао сам СЕС шта ће то бити промене у Закону у раду и сви су се сложили са тим променама, али због саме формулације и саме измене која се тицала не само Закона о раду већ и Закона о централном регистру доста смо дуго са законодавством усаглашавали, донели смо измену и доставили је, али је то било касно да се одлучи на Унији послодаваца Србије", рекао је Ђорђевић на конференцији за новинаре послед седнице СЕС-а у Влади Србије.


“То се тиче смештаја тих лица у приватним домовима. Расписаћемо тендер и отворити могућност приватним лицима да буду смештени у домовима у којима има места, како бисмо постала земља у којој нема листе чекања за смештај у домовима”, казао је Ђорђевић, додајући да су за тај пројекат добијена средства у износу од 200 милиона динара.
Када је реч о буџету за социјална давања, неки трансфери су, према његовим речима, пребачени и исплаћиваће се директно из Националне службе за запошљавање, тако да неће ићи преко Министарства рада.
Како је додао, неки фондови су чак и повећани, као што је реч о фонду који се тиче особа са инвалидитетом.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести