„Поп Ћира и поп Спира” пред публиком 28. марта

Опера академика Дејана Деспића, изворно на партитури названа „Весели попови банатски”, биће 28. марта у Српском народном позоришту праизведена под именом „Поп Ћира и поп Спира”, потврђено је „Дневнику”.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Промена је настала на инсистирање самог композитора, јер либрето, чији је аутор недавно преминули редитељ Дејан Миладиновић, и јесте утемељен на непролазном роману Стевана Сремца, те је академик Деспић сматрао да би онда ипак најбоље било да публици то буде јасно и пре првог сусрета с опером.

– Академик Деспић је своју партитуру даровао Српском народном позоришту – открива директор Опере СНП-а Александар Станков. – Реч је о великом и захтевном делу са чак 16 солистичких улога и значајном улогом хора. Ипак, припреме иду у најбољем могућем правцу. Солисти су махом своје улоге већ научили – при чему треба рећи и то да припремамо дуплу поделу – такође и хор, који је подељен у две групе. Оперу ће режирати Ивана Драгутиновић Маричић по концепту Дејана Миладиновића, и она са пробама креће 1. фебруара у сарадњи са Ивицом Клеменцом, који ће помагати на уобличавању сценског покрета.

У Комбинату СНП-а је већ у процесу израда сценографије, коју потписује Саша Секулић ослањајући се и на нацрте др Владане Ликар Смиљанић, а у духу њених сјајних илустрација биће израђени и костими. Праизведбом „Попа Ћире и попа Спире” дириговаће Жељка Милановић, пред којом је у наредном периоду интензиван рад са оркестром, јер је у питању до сада неизвођена а тешка партитура. Иначе, већ се сад зна да ће представа гостовати 2. јула на престижном оперском фестивалу „Армел” у Сегедину, као и да ће своју београдски премијеру имати почетком следеће сезоне на сцени Народног позоришта.

У међувремену Опера наше најстарије позоришне куће обележиће 160. годишњицу рођења Ђакома Пучинија извођењем његове „Тоске” 29. и 31. јануара, са гостујућим солистима – сопранисткињом Драганом Радаковић у насловној улози, док ће ролу Каварадосија певати Хектор Лопез, мексички тенор који је солиста Националне румунске опере у Клужу. Овим ће представама дириговати маестро Ђанлука Марчано.

М. С.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести