Ђурић: Веома важно сачувати мир у региону

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је изјавио да је немачкој канцеларки Анегели Меркел представљено чињенично стање на Космету, као и да се ствара врста маневарског простора за Србију када се има подршка идеји проналаска компромиса.
marko djuric, tanjug
Фото: Марко Ђурић, фото: Танјуг

Ми смо јуче имали добру прилику да, захваљујући чињеници да је председник Србије Александар Вучић други пут за два месеца позван да изложи ставове Србије, представимо не само чињенично стање на терену већ и тачку по тачку шта није урађено, а што је договорено Бриселским споразумом, рекао је Ђурић гостујући на РТС-у.

Навео је да је био поносан кад је од Меркелове чуо да она лично има поверења у председника Србије и каже да је немачкој канцеларки речено шта се све дешавало 26. марта.

Ми смо изнели и показали доказе о свему што се тамо дешавало и то што је Меркелова желела то да чује од председника доста говори. Ово је био важан сусрет коме је наша страна приступила одговорно и озбиљно, напомиње Ђурић.

Према његовим речима, представници Срба на КиМ поступају на одговоран начин, како је договорено.

Сигурно да након свега што се дешавало 1999, 2004. и 2008. када је једнострано проглашена независност Косова, Србија суочена са тешким изборима. Када имате подршку идеји проналаска компромиса, значи да се ствара врста маневарског простора за Србију, истакао је Ђурић.

Додаје да је Заједница српских општина ствар на којој раде Београд и Приштина, а коју воде представници Срба на Космету.

ЗСО ће моћи да се формира једино на начин на који је договорено. Ако заиста ништа ново не треба да се формира и мења, што су разговарали са нама. Ми смо увек поштовали договоре, а непоштовање остављамо њима, али нека не мисле да нећемо да се боримо и изборимо да дођемо до онога што нам је споразумом гарантовано и да останемо и опстанемо на КиМ, рекао је директор Канцеларије за КиМ.

Ђурић је, такође, рекао да ноћашња дешавања у Сирији показују колико је важно да се у нашем региону сачува мир.

Наша одговорност је да се фокусирамо на очување стабилности и мира у нашем региону и да радимо на решавању проблема. Настојање нашег руководства је допринос стабилизацији, објашњава Ђурић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести