Европски парламент: Избори слободни, Ђукановић имао институционалну предност 

БРИСЕЛ: На председничким изборима у Црној Гори, одржаним 15. априла, поштоване су фундаменталне слободе, иако је кандидат владајуће странке имао институционалну предност, закључили су међународни посматрачи, саопштио је Европски парламент.
iybori djukanovic, tanjug ap
Фото: Tanjug/ AP/Risto Božović/arhiva

Кандидати су слободно држали кампање, а медији су учесницима избора омогућили платформу да представе своје ставове, међутим, недостатак аналитичког извештавања и одсуство фаворизованог кандидата у телевизијским дебатама смањио је могућност бирача да направе информисан избор, наводи се у саопштењу.

"Технички аспекти избора су били адекватно уређени, иако су транспарентност и професионализам Државне изборне комисије остали разлог забринутости", наводи се у саопштењу ЕП.

Закључено је да је изборни дан протекао је на уобичајен начин, упркос неколицини изборних нерегуларности.

"Док су фундаменталне слободе поштоване и организација избора била позитивна, још је потребно радити на законима који уређују изборе и генерално на изборној реформи. Релевантни учесници политичког живота у Црној Гори мораће заједно да раде како би ефикасно решили ове недостатке, као корак на путу ка реализацији својих европских тежњи", рекао је шеф делегације ЕП Марио Касталдо.

Осим Касталда, у делегацији су били и представници из Португала, Хрватске, Шпаније, Мађарске и Холандије.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести