Италија: Ускоро договор о новој влади?

РИМ: Преговори о формирању коалиционе владе између италијанске десничарске Лиге и Покрета пет звездица добро напредују и договор би ускоро могао бити постинут.
serdjo matarela
Фото: Tanjug (Ettore Ferrari/ANSA via AP)

Начињен је значајан напредак о саставу владе и номинацији премијера, наводи се у заједничком саопштењу две странке, пренео је Ројтерс.

Те две странке су јуче од италијанског председника Серђа Матареле додатна 24 сата за наставак преговора у покушају да оформе владу.

Неименовани извор из канцеларије италијанског председника је рекао да је Матарела спреман да Покрету пет звездица и Лиги да још времена за постизање договора о формирању владе.

Извор близак Покрету пет звездица изјавио је британској агенцији да ће им, међутим, бити потребно неколико дана за постизање договора.

Матарела је раније предложио политичким снагама у својој земљи да подрже “неутралну владу” која би владала до краја године, истакавши да нема наде у било какву политичку алијансу, али су две највеће италијанске странке тај позив одбациле.
Лига и Покрет пет звездица нису успели да се договоре о формирању коалиције након избора 4. марта, који су завршени без јасног исхода, али заједно имају довољно гласова да могу да у парламенту блокирају било коју другу владу која би дошла на власт.

Више од два месеца након што су избори завршени без одлучујућег исхода, Матарела је позвао политичке лидере да подрже неутралну владу барем док се не усвоји буџет, упозоривши да би расписивање избора пре 2019. године Италију изложило непотребним ризицима, преноси АП.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести