У Новом Саду од почетка године боравило 160.000 туриста

Туристичка организација Града Новог Сада добитник је бројних престижних признања током претходних неколико месеци, а успех такође бележи и остварењем жеље да наш град током целе године посећује све већи број туриста.
novi sad centar
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

У прилог томе говоре и званични подаци Републичког завода за статистику.

На територији Града Новог Сада је од јануара до септембра боравило укупно 156.686 туриста, што представља пораст у односу на исти период претходне године за 8,5 одсто. У периоду од јануара до септембра остварено је укупно 336.849 ноћења што представља пораст од 23,2 одсто. На нивоу Србије за наведени период забележен је пораст ноћења од 12,9 одсто, а од тога у Новом Саду домаћи туристи су остварили 112.459 ноћења (раст за 27,8 одсто), а страни 224.390 (раст за 21,1 одсто).

За развој „цитy бреак“ туризма значајна је чињеница да су домаћи и страни туристи продужавали свој боравак у Новом Саду. На основу података добијених од 26 хотела и пет других објеката за смештај, у Нови Сад је током септембра највише туриста дошло из Србије, затим из земаља региона (Словеније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе), а потом из Кине, Пољске, Немачке, Румуније, Аустрије. По доласцима туриста прве три ваневропске земље су Кина, САД и Аустралија. На основу истих података, у Новом Саду су у септембру највише ноћења остварили туристи из Србије, затим из Босне и Херцеговине, Словеније, Црне Горе, Хрватске, Немачке, Кине, Пољске, Аустрије и Руске федерације. По ноћењима туриста прве три ваневропске земље су Кина, САД и Аустралија.

У просеку, сваког месеца инфо-центре ТОНС-а посете туристи из око 40 земаља света. У периоду од јануара до септембра инфо-центре Туристичке организације Града Новог Сада посетило је близу 5.000 туриста. Највећи број странаца, који су ушли у наше инфо центре у том периоду, пореклом су из Немачке, затим Кине, Турске, Русије, Француске, Шпаније, Велике Британије, Израела, Пољске и САД-а. Интересантно је споменути и то да су нас у септембру посетили гости из Јужноафричке Републике, Туниса, Ирана, Сингапура и Индије.   

Б. П.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести