Србија први пут на међународној изложби за престижну награду Piranesi

На 36. Пиранским данима архитектуре (ПДА) у Словенији, ове године први пут представља се Србија, радовима архитеката кандидованих за престижну архитектонску награду Piranesi.
1
Фото: A. Strehovec

ПДА је међународни догађај са дугом традицијом - од 1983. године одржава се сваке претпоследње суботе у новембру у живопсином позоришту Тартини, у средњевековном приморском градићу Пирану. Изложба која представља радове за награду Piranesi, која се додељује од 1989. у оквиру ПДА конференције, отворена је 17. новембра и трајаће до 13 јануара идуће године, у Изложбеном простору Монфорт у Порторожу и Галерији Печарич у Пирану.

Конференције се одржава с циљем евалуације актуелних архитектонских трендова и презентације најиновативнијих идеја архитектонске и просторне продукције архитеката из девет средњеевропских држава: Аустрије, Хрватске, Чешке, Грчке, Мађарске, Италије, Словачке, Словеније и Србије.

Задатак Конференција ПДА је и да представља и подстиче савремену квалитетну контекстуалну архитектуру и културни диверзитет.

У овој 30. сезони доделе награда Piranesi, у улози селектора за Србију био је словеначко-српски архитекта и критичар Андреј Стреховец из Друштва  архитеката Новог Сада.

Стреховец је одабрао пет архитектонских пројеката, реализованих у последење две године. Реч је о избору квалитетних архитектонских радова, старијих и млађих архитеката, међу којима је било и оних већ награђиваних пројеката на српским салонима. То су: Тетовска Хоусе (Тетовска 73, Београд, Србија, 2017) аутора Дејана Миљковић и Јована Митровића; Хотел кондо Каменово (Sunstone Residences), Шипков крш, Милочер, Свети Стефан, Будва, Црна Гора (2017) Mitarhd.o.o. (Србија); Моунтаин Ресорт Бранковић Врело, Пирот, Стара Планина, Србија (2018) Alterno inc.d.o.o, аутори су: Ђорђе Китић, Душан Николић, Ивана Величковић, Мирјана Николић и Дејан Кнежић из Србије; Опен маркет ин Неготин (Неготин, Србија, 2016) Раум д.о.о. Србија; Small river house (Stilt house on Sava), (Београд, река Сава, Ада Прогар, Србија 2016) Remorker Archects: Милан Катић, Марко Корошец и Душица Опарница.


Piranesi награда за зграду галерије у Белгији

Ове године награда Piranesi припала је Франчески Торзу из Италије, за Галерију n09 –  z33, у Хаселту, Белгија ( 2018). Награда Piranesi Honorable Mentions, за Радионицу Гаражу, у Сужари, Италија (2016) добили су Studiospacio из Италије и, за Базилику и спиритуалну кућу у Маризелу, у Аустрији (1992-2018) Фејферлик Фрицер. Piranesi Student Honorable Mention награда, за Terrain Anamorphosis, у Солуну, у Грчкој (2018), отишла је у руке студената: Антоније Герогијани, Зои-Ники Елефтеријади који су радили под менторством Алека Алексопулуа и Анастасије -Саса Ладе.


- Ова година на Пиранским данима архитектуре посебна је због учешћа српске архитектуре која треба поново да заузме место у широм европском простору – каже Стреховец и са задовољсвом констатује да су одабрани пројекти из Србије равноправно конкурисали онима из ЕУ, уз чињеницу да су сви српски аутори одушевљено прихватили позив да учествују на изложби.

- Избор није био једноставан, јер је у Србији, упркос грађевинској делатности, реализација архитектонских радова уназад неколико година била нешто скромнија. У таквим околностима, уз чињеницу да ПДА карактерише специфичан архитектонски одабир по врхунскеим  критеријумима, био је изазов изабрати прикладне пројекте.

По речима Стреховца, пројекат треба да карактерише: промишљено постављање у урбану и природну околину; просторна и пројектантска усклађеност с контекстом; савремено иновативно просторно планирање; поштовање природне и културне баштине; савремено разумевање традиционалних и аутохтоних архитектонских елемената; иновативни детаљи; пажљиво одабране боје, материјали, текстуре и равета.

В. Црњански

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести