Посебна пажња према ромској заједници у Руми

РУМА: На списку корисника социјалне помоћи је 2050 грађана румске општине, од тога око 650 је у изузетно тешкој материјалној ситуацији и спадају у најугроженију групу.
д
Фото: Дневник/Јелена Ивановић

Брикете, односно помоћ у огреву добија најугроженија група, а ове године већ је подељено пет шлепера, који се равномерно деле, део по селима, а део у граду. Њима Црвени крст дели и пакете хране, хигијене и одеће. Директор Центра за социјални рад у Руми Слободан Красић каже да се дели по 250 килограма брикета.

У Руми постоје удружења параплегичара, дистрофичара, савез слепих, са којима Центар има одличну сарадњу, као и са другим удружењима. Пензионери имају бесплатан превоз, а осим тога Центар финансира и рад њиховог удружења, односно клуба.

У Руми је основан мобилни тим, који како му и само име каже, решава проблеме људи на терену, углавном када су Роми у питању. Начелник Општинске управе Рума Душан Љубишић каже да Рума има 1300 припадника ромске националне заједнице, али да према подацима њихових удружења тај број је дупло већи, око 2.500 до 3.000.

-Имамо насељена места у којима има доста припадника ромске заједнице, који тешко живе. То су Кленак, Доњи Петровци, Витојевци, Буђановци, али има таквих примера и у Руми- каже Љубишић и додаје да им је проблем нехигијенско насеље Рупе, које се налази у самој Руми, код Вашаришта, али се најављује да ће се то питање решити у наредном периоду.

Константно се помаже ромској заједници, тврди Љубишић, на пример деца из ромске заједнице која похађају средњу школу добијају по 3.000 динара месечно из општинског буyета, али и добијају бесплатне уyбенике, као и ужину, што добијају и друге социјално угрожене групе. -То радимо годинама уназад, помажемо при школовању угроженима- истиче Љубишић и додаје да због броја припадника ромске заједнице, труде се да њима посвете посебну пажњу.

Пре месец дана су од Покрајинског секретеријата за националне мањине добили новац за пројекат ангажовања ромског координатора, који ће тако шест месеци имати плату, а наредних шест месеци се плаћа из општинског буyета.

- Посао ромског координатора при Општинској управи је нешто што је одрживо код нас и подразумева бављење специфичним питањима и проблематиком Рома. Још 2015. године је усвојена на скупштини стратегија побољшања живота ромске националне заједнице на територији наше општине- напомиње Љубишић и додаје да гледају да све учине да се њихов положај у општини побољша.

Он додаје да је у Основној школи „Иво Лола Рибар” у Руми основан дневни боравак за децу из нехигијенског насеља Рупе. Тај боравак, такође, финансира Општина.

-Деца ту долазе, проводе дан, могу да се окупају, уче, у топлом су, и гледамо да за децу обезбедимо пристојне услове- каже Љубишић.

М. Стакић

 

Пројекат „Равноправност у Руми” реализовала је „Панонија медиа” уз подршку „Дневника”. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести