Хаски упрегнути у саонице језде крај Тисе

НОВИ КНЕЖЕВАЦ: Некада су на северу Баната, у зимској идили, јездили коњи упрегнути у саонице, али прилике су се промениле.
Agneš Karl Foto: privatna arhiva
Фото: Агнеш Карл Фото: приватна архива

Вожња саоницама које вуку упрегнути поларни пси расе сибирски хаски ових дана је права уживанција у атару Новог Кнежевца за Ласла Домонкоша, његову супругу Агнеш Карл и сина Адама, а такође и друге заљубљенике у јединствену зимску авантуру на северу Баната.

Ласло Домонкош вели да је, када снег забели, идеално време за све четири расе поларних паса: сибирске хаскије, аљаске маламуте, самоједе и гренландске псе.

- Ми смо заљубљеници у хаскије и нама је ово баш омиљено доба године, па када су услови погодни и имамо времена, у саонице упрегнемо псе и излазимо на тренинге или возимо децу наших пријатеља и познаника из Новог Кнежевца. Ових дана ишли смо стазама кроз атар, јер путеви који се чисте и соле нису погодни за псе, а прошле зиме деца су била радосна и одушевљена вожњом на долми крај Тисе – прича Домонкош.

Ласло и Агнеш имају шест хаскија, од којих су два већ „пензионери”, а четири прежу у саонице и са њима учествују и на тркама у следог спорту и приређују угодну радост деци. Причају да је у околини до скоро хаскије у саонице упрезала и једна девојка, Ребека Шорђе из Кањиже, али да сада ради у иностранству.

Фото: Уживање у саоницама Ласла Домонкоша које вуче четворопрег сибирских хаскија Фото: приватна архива

Колико знају у вожњи саоницама које вуку хаскији у Војводини још ужива млади брачни пар Дубравко и Соња Мико из Апатина, јер имају четири млада хаскија, те да их они прежу у санке и возе у граду крај Дунава, пошто су и они чланови Следог спорт клуба Србија са седиштем у Новом Кнежевцу, који предводе Ласло и Агнеш.


Захтевне спортске трке

Следог спорт клуб Србија из Новог Кнежевца једини је који код нас организује трке запрега паса, које су неколико пута приређене у Кањижи, а прошле године и у Новом Кнежевцу. Агнеш и Ласло веле да је за организацију такмичења потребно обезбедити средства.

- Такмичења смо претходних година организовали у кампу у Кањижи, где крај Тисе постоје одлични услови, али захвални смо општини Нови Кнежевац што нам помаже и желели су да трке организујемо и на територији новокнежевачке општине. Нашли смо добар терен, а до сада нам је био проблем да поред стазе морамо имати и све друге неопходне услове за учеснике, поготово што нам у госте долазе учесници из иностранства. Долазе нам такмичари из Мађарске, Словеније, Бугарске и Немачке – каже Агнеш Карл.


Следог спорт клуб Србија је основан 2012. године и од тада његови чланови наступају на домаћим такмичењима које организују, а репрезентују и Србију на међународним такмичењима на које успевају да оду, где наступају као незванична репрзентација под заставом Србије, углавном у Мађарској, Аустрији и Словачкој. Ласло Домонкош је као такмичар имао најзапаженије успехе, а на победничком постољу са саоницама нашла се Бланка Чизмадија, затим и Ребека Шорђе у трчању са два пса.

Сви пси са којима су постизани успеси су из одгајивачнице Агнеш Карл, која се хаскијима бави уз послове информатичара у сопственој фирми, а Ласло Домонкош је професор математике и информатике у новокнежевачкој Основној школи „Јован Јовановић Змај”.

- Мени као одгајивачу је важно, да ако неко одгаја једну расу паса која је створена за рад, онда да се покаже да тај пас зна радити - каже Агнеш Карл. - Бављење хаскијима и следог спортом нам је можда постало толико важно што у основном послу нисмо везани за природу, па нам је то прилика да себи дамо одушка у слободно време у природи, а за то је ова раса паса идеална. Ако већ причамо о сибирским хаскијима, један од највећих, најпознатијих и најуспешнијих одгајивача је Мирјана Прпић из Сомбора, а наши први пси за одгој су купљени код ње и поносни смо да су ти пси не само успешни на изложбама као европски прваци своје расе, него су успешни и у тркама.   

    М. Митровић

Текст је део пројекта „Нови Кнежевац у Дневнику”, који је суфинансирала Општина Нови Кнежевац. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Општине.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести