Министарство упутило инспекцију у приватну болницу Атлас

БЕОГРАД:  Министарство здравља упутило је инспекцију у приватну болницу Атлас, како би се утврдило да ли је било пропуста у раду приликом операције дечаку С.А. (14) из Ниша, који је касније преминуо у Унверзитетској дечјој клиници у Тиршовој.
operacija bolnica
Фото: pixabay.com

У Тиршовој је Танјугу потврђено да је дете у ту здравстведну установу примљено јуче, 12. јануара, у веома тешком стању и да поред свих напора лекара дечаку није било помоћи.„Покушано је све у домену струке, али је стање детета било такво да му није било помоћи. Дечак је пола сата по пријему преминуо“, кажу у Тиршовој.

У Министарству здравља речено је Танјугу да су издали налог да се спроведу све мере провере рада приватне клинике, а по службеној дужности и стручног рада Универзитетске клинике у Тиршовој."Инспекција ће изаћи на терен да спроведе унутрашњи и спољни стручни надзор у болници Атлас, како би се утврдило да ли било пропуста у раду", кажу у Министарству здравља.

Дечак је у болницу Атлас примљен 6. јануара, а оперисан је два дана касније.

Саопштењем се огласила и приватна болница Атлас у коме кажу да је у њихову установу примљен дечак (14) из Ниша који је имао урођени деформитет кичме, ради хируршке операције, те да је због тог деформитета дошло до поремећаја рада срца, плућа и органа дигестивног система.

"Пре три године дечаку је престало срце да ради, реанимиран је, али са оштећењем мождане функције. Временом се кривина кичме погоршала за 125 степени, што је даље реметило функцију плућа и срца. Стање детета је процењено као критично, јер би даље кривљење кичме неминовно довело до смрти“, наводи се у саопштењу.

Додају да су припреме за операцију трајале две године и да су консултовани спинални хирурзи из Шпаније, Швајцарске и Немачке, да одлазак у иностранство није био могућ због финансијских разлога већ да је у Београд позван професор спиналне хирургије из Немачке , уско специјализован за комплексне дечје деформитете.

„Хируршки захват је урађен по свим савременим техничким захтевима. Операција је трајала 12 сати и протекла је без икаквих проблема, а постигнути су сви корективни захвати. Погоршање које је наступило последица је искључиво веома оштећеног општег стања - исцрпљене функције срца, плућа и бубрега и смањене опште отпорности детета које је пре операције имало 26 килограма“, наводе из Атласа.

Они додају да су медицинске компликације, укључујући и смртни исход, на жалост неизбежни део у лечењу драстичних урођених деформитета кичме.

По налогу заменика тужиоца Вишег јавног тужилаштва у Београду тело дечака транспортовано је у Институт за судску медицину ради обдукције. Увиђај спроводи Управа криминалитичке полиције.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести