Кроз пројекат "Нова места" грађани осмишљавају урбане целине

Након што је прошле године у Сремској Каменици никло прво „Ново место“ – јавни простор уређен по жељи грађана и на основу конкурсног решења, грађани су први пут видели шта би то могла представљати титула Европске престонице културе и шта би Новом Саду и околини могло остати након титуларне 2021. године.
е
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

По речима директора Фондације „Нови Сад 2021– Европска престоница културе“ Немање Миленковића, од 2017. године и првих конкурса, јавних позива грађанима да учествују идејама и предлозима, (при)градско окружење богатије је за 19 уређених малих урбаних целина и већ поменути плато и аутобуско стајалиште у Сремској Каменици на Тргу Змаја Јове.

– Пројекат „Нова места“ пројекат је на који је Фондација веома поносна јер укључује грађане, стручну јавност, те они заједно раде на уређењу града – каже Миленковић за „Дневник“. – Реализује се први пут и обухвата три модела, у који се грађани могу укључити у зависности од величине новог јавног места и јавне површине на којој се гради.

Како је објаснио, најмањи модел, који се финансира кроз „микрогрантинг позив“ – где је вредност посла до 350.000 динара, и највише укључује грађане у процес одабира новог места, његовог изгледа, функције и саме изградње.

– Када говоримо о том моделу, током 2018. године удружења грађана пријавила су 67 пројектних идеја, добила су новац на јавном конкурсу за 19 локација, које су потом сами уредили. У склопу тог пројекта, грађани су учествовали од идеје до реализације, давали су предлоге пројеката, а стручни тим Фондације „Нови Сад 2021“ и Друштво архитеката Новог Сада пружали су им подршку у реализацији тих идеја – истиче Немања Миленковић.

Други модел финансирања и решења за уређење јавних простора одвија се кроз урбанистичко-архитектонски конкурс „Нова места“ у склопу истоименог пројекта.

– Сваке године бира се по једна локација у четири месне заједнице, а истраживање се обавља кроз анкетирање и фокус-групе. И када је реч о том пројекту, грађани су предлагали како би волели да њихово животно окружење изгледа, те је прошле године Сремска Каменица добила једно такво место прилагођено потребама грађана – додаје директор Фондације „Нови Сад 2021“.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

На конкурсу на којем је одабрано решење за Каменицу, да подсетимо, изабрани су и пројекти за Шодрош, Ковиљ и Детелинару, чија се реализација, кажу у Фондацији, очекује ове године.

Што се тиче највећег модела уређења предвиђеног у „Новим местима“, по Миленковићевим речима, планира се уређење центра града и Кинеске четврти, те због тога у њему учествују сви важни актери у архитектури и урбанизму Новог Сада.

У вези с плановима за ову годину, Миленковић није могао да буде прецизан. Наиме, како је нагласио, пројекат од националног значаја, што Европска престоница културе јесте, финансирају и Град, и Покрајина и Република, али за ову годину још није познат износ који ће бити издвојен за те намене.

– Визија Новог Сада јесте: људи, процеси, простори и програми. Почетак Новог. Сада. „Нова места“ најбољи су пример тог принципа. Укључујемо грађане, али и стручну јавност, кроз један нови процес дијалога о развоју нашег најближег комшилука. На основу тога, крајем лета, у оквиру програмског лука „Калеидоскопа културе“, ми те просторе користимо као места где се дешавају културни садржаји. На тај начин култура постаје начин живота и грађани не само што се питају о томе како виде развој културе свог града већ постају и његови креатори. У том смислу, жеља нам је да тај пројекатостане као легат Новом Саду и Новосађанима и после 2021. године – закључио је директор Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић.

С. Крстић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести