Први састанак политичких странака са војском у Судану

КАРТУМ: Суданске политичке странке и покрети који стоје иза четворомесечних антивладиних протеста одржали су данас први састанак са војском која је пре два дана свргнула са власти председника Омара ал-Башира.
sudan1, tanjug ap
Фото: Tanjug/AP

До састанка је дошло након што је протестни покрет забележио две победе ове недеље - прва је окончање Баширове 30-годишње владавине, а затим и повлачење привременог војног лидера генерала Авада ибн Ауфа дан после, наводи АП.

Протестни покрет је саопштио да је формирао десеточлану делегацију која је упознала војни савет са захтевима грађана и поновио да они одбијају војну владавину.

Демонстранти се залажу за стварање цивилног прелазног савета јер страхују да би војска којом доминирају Баширови лојалисти, могла да влада на неодређено време или да преда власт неком од војних лидера.

Генерал Абдел Фатах Бурхан који је на челу војног прелазног савета рекао је да ће савет владати земљом највише две године до одржања избора.

Он је рекао да је укинут полицијски час уведен пре два дана и прогласио непосредно ослобађање свих ухапшених током таласа протеста који је почео у децембру.

Суданска полиција саопштила је да најмање 16 особа убијено, а 20 повређено на протестима у Картуму у току претходна два дана.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести