Иштван Пастор поново изабран за председника СВМ

СОМБОР: Председник Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор поново је изабран за лидера те странке на изборној скупштини у Дорослову код Сомбора.
Istvan Pastor/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић

Пастор је био једини кандидат за председника, а гласало је 324 делегата из 140 основних организација СВМ-а.

Пастору је ово четврти мандат на челу странке војвођанских Мађара коју води од 2007. године, преноси РТС.

Представљајуци резултате у протекле цетири године, лидер СВМ је нагласио да је највећи успех то што су мађарско-српски односи између две државе на историјском врхунцу и да након сто година није неповољност бити Мађар у Србији, већ предност.

„У Србији Мађари живе у безбедном окружењу и то је велико достигнуће, поредећи са положајем сународника у Украјини, Словачкој и Румунији, рекао је председник СВМ-а.

Пастор је захвалио Српској напредној странци на подршци, са којом је у коалицији на свим нивоима власти и навео да је то било на добробит мађарске заједнице у Србији.

Као задатак истакао је наставак програма економског развоја који су започети захваљујући вишегодишњој материјалној помоћи Владе Мађарске.

"Ти пројекти подршке предузетницима, пољопривредницима, породицама за куповину сеоских кућа и побољшању туристичке понуде, омогућили су да војвођански Мађари остану да живе у Србији, без обзира на двојно држављанство и могућност да срећу потраже негде другде", рекао је Пастор.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести