Паланачки Клуб класичне гитаре „Акорд”  ниже успехе

БАЧКА ПАЛАНКА: Када је пре 16 година Марко Шалић, заљубљеник у класичну гитару, основао Клуб „Акорд” мало ко је веровао да ће се тако нешто „примити” у бачкопаланачкој средини.
1
Фото: Акорд

Ипак, током година преко две стотине младих код њега је научило да свира. Сада већ и поједини његови ученици по околним местима уче млађе. У четвртак у 20 сати у сали Народне библиотеке „Вељко Петровић” биће одржан концерт старијих ученика, а улаз је бесплатан.

Пажњу овдашње јавности већ је изазвао концерт млађих ученика „Акорда”, одржан пре неки дан. - На овом концерту први пут наступило је осморо деце: Дијана Пуделка, Дајана Брња, Алекса Ступар, Реља Марковић, Вукашин Ловре, Тамара Хложан, Радован Зец и Анђело Суботић - каже Марко Шалић. - Интересантно је да је Анђело учио да свира гитару код Ђорђа Вуковића у Бачу, који је некада био мој ученик, што ми је посебно драго.

Има деце из Пивница, Силбаша, Челарева, Бачке Паланке. Свако од деце се представио са најмање једном композицијом, а двоје наших чланова који су овог пролећа учествовали на Војвођанском такмичењу у свирању класичне гитаре, Стефан Радош и Гаврило Абрић, одсвирали су две композиције које су део њиховог такмичарског репертоара. Марко Сегеди је члан „Акорда”, али похађа и музичку школу „Стеван Христић”, а представио се композицијом коју је урадио у тој паланачкој школи са својим наставником Марком Ивезићем и то је био најзапаженији наступ те вечери.

Нису се млади гитаристи представили публици само као солисти, јер посебан изазов била је заједничка свирка.

- Скоро сви учесници свирали су још шест композиција од којих су три биле филмске теме и у чијем смо извођењу користили и електричну бас гитару и кохан (врсту бубња) - додаје Шалић. - Свирање у оркестру био је ризичан посао, јер било нас је 18, а нисмо имали диригента, али проблем смо решили уз бубањ и електричне инструменте.

Филип Борош свирао је кахон, даире и остале удараљке, а и њему је ово био први наступ пред публиком. Остали чланови који су наступали у оркестру су: Ксенија Мирковић, Давид Нинков, Алекса Ђилас, Милош Миздрак, Вук Мандић, Кристина Шуљан, Николина Папић и Вукашин Петрић. Моја жеља није да од наших наступа правимо гламурозне спектакле већ да млади осете шта је жив наступ, да науче да свирају пред публиком. Морам признати да код одабира репертоара, између осталог, ослушкујем шта деца слушају, па изаберемо оно што ће моћи да увежбају.

 М. Суџум

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести