Макрон покушава да спасе нуклеарни споразум с Ираном

ПАРИЗ, ДУБАИ: Рок који је Иран дао европским земљама потписницама нуклераног споразума да понуде нове услове истиче данас, а након што су САД самоиницијативно изашле из споразума и увеле Техерану санкције.
Makron i Rohani foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Француски председник Емануел Макрон разговарао је телефоном са иранским председником Хасаном Роханијем у настојању да до средине јула обнови дијалог између Ирана и западних партнера како би се смањиле тензије на Блиском истоку.
Макрон и Рохани разговарали су више од једног сата, саопштио је кабинет француског председника.

Како се наводи, Макрон је изразио "снажну забринутост због новог слабљења" споразума из 2015. године, чији је циљ био смањење нуклеарних амбиција Ирана, преноси АП.

Договорено је да до 15. јула покуша да се истраже услови за наставак дијалога свих страна о иранском нуклеарном питању.
Техеран такође прети да ће подићи ниво обогаћивања уранијума на пет одсто, што је изнад лимита договореног нуклеарним споразумом са шест великих сила 2015. године.

Иран најављује повећање обогаћивање уранијума

Иран ће данас објавити да ће подићи ниво обогаћивања уранијума на пет одсто, што је изнад лимита договореног нуклеарним споразумом са шест великих сила 2015. године.

Главна објава сутра биће повећање нивоа обогаћивања на пет одсто са 3,67, колико је договорено споразумом, рекао је Ројтерсу ирански званичник који је желео да остане анониман.

Иранска полузванична агенција Фарс пренела је претходно да ће нуклеарни преговарач Абас Аракчи данас саопштити да Иран престаје да се придржава више одредби тог споразума.

Данас истиче рок који је Иран дао европским земљама потписницама споразума да поштују договорено, након што су САД самоиницијативно изашле из споразума и увеле Техерану санкције.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести