У сомборску болницу стигла донација потомака Подунавских Шваба

СОМБОР: У сомборску Општу болницу „Др Радивоје Симоновић“, као што је то недавно и најављено, пристигао је први контингент хуманитарне помоћи сакупљене захваљујући ангажману Удружења Ратковчана у Немачкој, тачније припадника немачке заједнице некадашњих становника Раткова крај Оџака и њихових потомака.
д
Фото: Dnevnik.rs

Малу делегацију немачких хуманитараца чији корени генерацијама сежу у Војводину, предводио је Хериберт Рех, некадашњи министар унутрашњих послова покрајине Баден-Виртемберг, који је данас на челу организације Црвеног крста у овом административном делу Савезне Републике Немачке, институције која је и оперативно реализовала ову хуманитарну мисију.

Како се приликом дочека првог камиона опреме, која  потиче из велике болнице у граду Карлсруе, могло чути, остатак опреме чија се вредност процењује на више стотина хиљада евра, у сомборску болницу и Дом здравља у Оџацима ће пристићи у предстојећем периоду. Директор Опште болнице „Др Радивој Симоновић“ др Драган Растовић, истакао је приликом примопредаје донације, значај који ће опрема имати за пацијенте и запослене у установи којој је на челу.

- Уз дијагностичку опрему у овој донацији се налази и 29 пацијент- монитора у исправном стању, који ће сигурно бити употребљени на нашим одељењима интензивне неге, коронарној јединици интерног одељења, као и одељења за пријем, тријажу и збрињавање ургентних стања - рекао је др Растовић, захваљујући се донаторима и истичући да је реч о опреми чија старост не прелази пет година, што је чини потпуно функционалном.- Постоје апарати које наша установа не користи, па уколико добијемо сагласност надлежне републичке Агенције за лекове и медицинску опрему, коју очекујемо у року од највише 90 дана и решимо царинске процедуре, те уколико постоје потребе и других установа, та опрема би се могла користити у њима.


Помоћ удружења „Адам Беренц”

Представници сомборске болнице и Удружења Ратковчана у Немачкој нису пропустили да нагласе заслуге за реализацију ове донације, Немачког удружења „Адам Беренц“ у Апатину, којем се на челу налази Борис Машић. Негдањи Ратковчани и Оџачани су и раније помагали места из којих су потекли, па су тако до сада у више наврата донирали оџачкој општини возила, међу којима су била и специјализована ватрогасна и комби возила, али је ова последња у низу донација, свакако најскупоценија.


Фото: Dnevnik.rs

- Немачки Црвени крст је тренутно ангажован у преко 50 земаља у свету, кад је у питању хуманитарна помоћ, а Црвени крст Карлсруеа је први пут присутан у Србији, па је разумљива моја радост с обзиром на то да је порекло моје породице из ових крајева, тачније Раткова- казао је Хериберт Рех, чији су преци генерацијама живели у селу које се до краја Другог светског рата звало Парабућ.- Зато сам и посебно срећан што сам се нашао у прилици да уручим представницима сомборске болнице медицинску опрему која би требала да унапреди њихов рад. Хуманитарне акције су основни задатак Црвеног крста, а његова организација у Карлсруеу има 44.000 чланова, преко 4.000 активних волонтера у више од 90 насеља, чак 500 стално запослених, службу спашавања, Хитну помоћ... и сви су они присутни у случају неке несреће или сличне потребе.

Рех је додао да се у градској болници у Карлсруеу налази још неколико великих дијагностичких уређаја, као што су рендген и слични апарати  чија ће се исправност проверити и који би могли бити испоручени сомборској болници након завршетка царинских процедура. Поред тога, према речима Хериберта Реха у Баден-Виртембергу, као једној од најбогатијих немачких покрајина, у току је изградња неколико потпуно нових болница које, по закону, морају бити опремљене потпуно новим апаратима, па је реално очекивати да би постојећа, свега две-три године стара али модерна опрема која је  теренутно у употреби, могла да на сличан начин пронађе свој пут до српских здравствених установа.

Текст и фото: М. Миљеновић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести