УН забринуте због суђења наводним припадницима ИД у Ираку

ЖЕНЕВА:  Уједињене нације су данас изразиле озбиљну забринутост због суђења стотинама наводних припадника Исламске државе у Ираку, од којих су неки само припремали оброке, нудили медицинске услуге или били људски штит тој екстремистичкој групи.
Ujedinjene nacije, foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Ирак је процесуирао хиљаде слуцајева на основу свог антитерористичког закона, укључујући притворенике изван Блиског истока, који су пребачени из суседне Сирије након рата вођеног од 2014. до 2017. против екстремиста Исламске државе, пренео је Ројтерс.

Заједнички извештај УН-ове Канцеларије за људска права у Ираку (УНАМИ) и Канцеларије Високог комесаријата УН за људска права (УНХЦР) обухвата 794 судења која су извршена између 1. маја 2018. године и 31. октобра 2019, изјавио је портпарол УНХЦР-а Џереми Лоренс на брифингу у Женеви.

"(Извештај) изазива озбиљну забринутост због неправедних суђења и стављање оптужених у озбиљан хендикеп", рекао је Лоренс и додао да су случајеви у извештају УН-а укључивали и 28 страних држављана из 11 различитих земаља.

У неким случајевима појединци су продавали поврће или припремали оброке члановима екстремистичке групе, наводи се у извештају.Један младић који је у то време имао 14 година осуђен је на 15 година затвора јер је признао да је служио као људски штит борцима ИД.У другом случају један апотекар је осуђен на доживотну казну затвора јер је пружио лекрску негу члановима ИД.

Оптужбе под антитерористичким правним оквиром фокусиране су на "чланство" у терористичкој организацији без довољно разликовања између оних који су починили озбиљна кривична дела и оних који су се придружили ИД из нужде да би преживели или под присилом, наведено је у извештају.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести