Немачка: Вакцина вероватно штити и од новог соја, испитивања у току

БЕРЛИН: Немачка фармацеутска компанија Бајонтек верује да њена вакцина против КОВИД 19 делује и против новог "британског" соја вируса, али даља испитивања морају то у потпуности да потврде.
Vakcina protiv koronavirusa Foto: AP
Фото: Вакцина против коронавируса Фото: АП

Извршни директор компаније Бајонтек Угур Сахин изјавио је да тренутно не може да тврди да њихова вакцина делује против новог соја, али да сва досадашња научна испитивања указују да је она успешна и код нових мутација вируса.

"Тренутно не знамо да ли је наша вакцина у стању да пружи заштиту против ове нове варијанте", рекао је Сахин на конференцији за новинаре, дан након што је вакцина одобрена за употребу у Европској унији, преноси Ројтерс.

Сахин је нагласио и да су протеини у британском соју 99 одсто исти као и код преовлађујућих сојева, па стога Бајонтек има "научно уверење" да ће његова вакцина бити ефикасна.

"Али то ћемо поуздано знати када се испитивање заврши и за две недеље добићемо податке", изјавио је он.

Сахин је потврдио и да, ако би вакцину требало прилагодити новој варијанти, компанија би то могла да учини за отприлике шест недеља, мада ће у том случају регулаторни органи можда морати да поново одобре промене пре него што се вакцине могу користити.

Вакцина компаније Бајонтек, развијена заједно са америчком фармацеутском компанијом Фајзер, одобрена је за употребу у више од 45 земаља, укључујући Србију, Британију, Сједињене Државе и ЕУ.

Роберт Кох: Нови сој ковида вероватно постоји и у Немачкој

БЕРЛИН:Врло је вероватно да мутирани сој ковида 19, који се појавио у Енглеској, постоји и у Немачкој, саопштили су данас челни људи Роберт Кох института, али су додали и да засад нема званичне потврде.

Шеф Роберт Кох института Лотар Вилер је апеловао на Немце да смање контакт са људима на минимум и да не путују нигде током новогодишњих празника, пренео је Ројтерс.

"Биће потребно да прође неколико недеља како би број оболелих почео да се смањује. Исто важи и за преминуле", рекао је шеф инситута Лотар Вилер.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести