Њихов најпознатији производ је, иначе, апликација за мобилне телефоне „Талкинг Том”. Супружници Логин су затим основали фондацију „Логин 5”, која од пре четири године поседује оранице у Војводини на којима развија органску производњу.
У оквиру пројекта “Здрава храна за све људе”, који спроводи поменута фондација, компанија „Логин еко” се бави развојем модела одрживе органске пољопривредне производње на 3.500 хектара обрадивих површина. Њиве се налазе у околини Зрењанина и Новог Кнежевца, односно у катастарским општинама Мужља, Кумане, Мошорин, Ђурђево, Санад, Нови Кнежевац и Српски Крстур.
- Циљ нашег пројекта је изналажење решења на који начин обезбедити здраву храну за растућу људску популацију у деценијама које долазе, а при томе очувати и унапредити земљиште, воду и ваздух. На овоме радимо кроз развој технологија производње на пољу, развој софтвера који ће бити подршка овој производњи и кроз развој технологија прераде хране – каже у ексклузивном разговору за „Дневник“ управник локације Зрењанин Немања Ковачевић.
Према његовим речима, у тренутку када „Логин еко” буде имала одрживи модел, он ће бити подељен са свима бесплатно - и технологије и софтвер.
- Жеља нам је да будемо покретачи промена у пољопривредној производњи и да понудимо алтернативу тренутним општеприхваћеним технологијама конвенционалне производње које деградирају земљиште и животну средину. Еколошка пољопривредна производња којом се ми бавимо одвија се без употребе хемијских препарата, генетски модификованих организама и животињског ђубрива. Правимо кораке ка симбиози са природом и њеним процесима и радимо оно што је здраво за земљу и оно што је одрживо – објашњава Ковачевић.
„Логин еко” на подручју града Зрењанина обрађује земљиште у катастарској општини Мужља. На овом локалитету има у власништву 1.470 хектара. Део земљишта, који није погодан за органску производњу, пошто нема потребну изолацију јер су у питању мање парцеле, издаје локалном становништву. Компанија је у Мужљи, ове сезоне, узгајала пшеницу, раж, хељду, просо, протеински грашак, сунцокрет, уљану репицу, кељ, леблебију, лан, сочиво, соју, сирак и луцерку.
- Конверзију ка органској производњи спроводимо у складу са Законом о органској производњи и тај процес траје од јесени 2019. године. Усеви које будемо сада сејали, на јесен 2021. године ће већ имати статус органског производа – наводи Немања Ковачевић.
Компанија са овдашњим комшијама има одличне односе, баш као и са локалним институцијама, и труди се да свима покаже шта и како ради. У почетку је било доста скептицизма, али сада када се види како изгледају ови усеви и да је могуће на органски начин и без стајског ђубрива обрађивати велике површине, све више људи се интересује за ту производњу.
- Како је наш циљ да привучемо што више пољопривредника да пређу на органску производњу, овом аспекту придајемо посебан значај. Као што смо већ напоменули, сва знања која стекнемо и софтвер који развијамо, а ради се о компјутерском програму који обједињује све аспекте пољопривредне производње, поделићемо са свима бесплатно. Ми чврсто верујемо у фер плеј и потпуну транспарентност и на тај начин и наступамо према свим саговорницима. Искуство показује да када представимо наш пројекат људи генерално желе да га подрже – истиче Ковачевић и додаје да је компанија „Логин ЕКО“ у протеклом периоду исходовала грађевинску дозволу за изградњу модерне економије за производњу органске хране која ће се налазити у атару Мужље и ускоро се очекује почетак радова на изградњи.
Ж. Балабан