Светски куп у стрељаштву: Злата за Ковачевића и Микеца

Српски стрелаци Лазар Ковачевић и Дамир Микец освојили су златне медаље на Светском купу који се одржава у Бакуу.
ССС/Лазар Ковачевић (у средини)
Фото: ССС/Лазар Ковачевић (у средини)

Ковачевић је најсјаније одличје освојио ваздушном пушком, а Микец ваздушним пиштољем.

Ковачевић је дан раније био први у квалификацијама, погодивши 630,6 кругова. У првој фази финала био је други и тако ушао у меч за злато са Хрватом Мираном Маричићем. Дуел за прво место донео је изједначену борбу, са неколико преокрета. На крају је Ковачевић савладао Маричића минималном разликом – 16:14 у поенима. Имао је наш стрелац у завршници предност од четири поена (12:8 и 14:10), али Маричић је успео да изједначи на 14:14. У 15.серији Ковачевић је „убио“ 10,2, а Маричић 9,9 круга за коначних 16:14. Иначе у квалификацијама су наступали и Милутин Стефановић, који се пласирао на 16. и Миленко Себић на 53. место. Наше представнице у женској конкуренцији, Андреа Арсовић и Теодора Вукојевић су заузеле 25, односно 39. позицију.

Дамир Микец је у квалификацијама био четврти са 583 круга. У првој фази финала углавном је био је на првом или другом месту. После 20. хитаца, пред последњих пет серија, наш стрелац је био на челу са солидном предношћу над ривалима. Успео је да до краја прве фазе задржи прво место, а другу позицију у финишу је изборио Бугарин Калојан Стаменов и ушао у меч за злато са олимпијским вицешампионом. У финалу је од почетка водио, Бугарин је изједначио само на старту (2:2), а онда је Микец повео са 10:2. На крају је славио са 17:9 и освојио трећу медаљу на великим такмичењима у последњих осам дана.

Зорана Аруновић није успела да се пласира у финале ваздушним пиштољем, пошто је у квалификацијама заузела 22. место са 569 кругова.

Данас ће бити одржана такмичења микс парова ваздушним оружјем. Аруновићева и Микец ће се надметати пиштољем, а у такмичењу пушком учествују парови Андреа Арсовић/Лазар Ковачевић и Теодора Вукојевић/Миленко Себић.

Г. М.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести