Трговина стоји: Паори преломили да чекају бољу цену пшенице

Још се не тргује навелико са новим родом пшенице, премда је жетва завршена пре две, три седмице.
zetva psenica
Фото: Dnevnik (Filip Bakić), ilustracija

Ратарима очигледно не одговора цена новог рода, која је на Продуктној берзи јуче била 36 динара без ПДВ-а, а ни понуда Републичких робних резерви, које плаћају 40 динара са ПДВ-ом за нову пшеницу и купују 131.000 тона жита. Утисак је да ратари само прате збивања на тржишту у ишчековању више цене, премда је новац од пшенице пољопривредницима први приход у години и да су им паре потребне за животне трошкове и да покрију трошкове скупе сетве.

Многи су сместили жито у силосе у нади да ће се поновити прошла гоидна, када је трговање пшеницом кренуло са 23,2 динара, а крајем маја пшеница коштала више него дупло скупље, 48,4 динара.

Аграрни аналитичари сада процењују да је то био ценовни максимум и да род из ове жетве неће више ићи навише брзином као прошле године.

Познати аграрни аналитичар Бранислав Гулан из Новог Сада каже да у свету има 790 милиона тона нове пшенице и да су те количине незнатно веће у односу на прошлу жетву.

– Цена пшенице неће пуно расти – сматра Гулан. - Ратарима би годило због скупих трошкова сетве, предстојећег сејања и зараде да нови род кошта бар 45 динара, али су за то, бар сада  изгледи мали - навео је Гулан

По речима пољопривредника из Каћа надомак Новог Сада Александра Раднеља, још нико од земљорадника из села, а и шире није добио новац за пшеницу. – Онима којима је требао новац, добили су га од откупљивача, а за остатак пара чекаће док жито мало не поскупи – наглашава Раднељ. Истиче да је била велика суша овог пролећа, да су приноси били лошији и да род зато треба да кошта 45 динара.

- С том ценом имали би у извесној мери могућности да покријемо део трошкова нове сетве пшенице у октобру – истиче Рандељ.

Још траје откуп за Робне резерве

Према речима Ање Јакшић са Продуктне берзе Нови Сад, тржиште је ове седмице активније у односу на прошлу седмицу, па је цена пшенице приближно 40 динара, односно 39,6 динара са ПДВ-ом, а без пореза на додату вредност 36 динара, али да је та цена за пшеницу са бољим параметрима

Интересовање за трговање, истакла је, постоји, али има мало купопродаја, тренутно се више пшеница тражи него нуди па је и цена кренула да иде нагоре, али полако .

На Берзи пријављивање за откуп новог зрна за потребе Републичких робних резерви још траје. Мада је почело пре десетак дана, није се још попунила квота. Стигло је око 800 захтева за продају око 93.000 тона.

З. Делић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести