Специјални суд у Хагу продужио притвор Весељију

ХАГ: Специјални суд у Хагу одлучио је данас да продужи притвор једном од вођа бивше терористичке такозване ОВК Кадрију Весељију, оптуженом за ратне злочине на Косову и Метохији током сукоба 1998. и 1999 године.
hag holandija
Фото: pixabay.com

Претпретресни судија Николас Гију утврдио је да у случају Весељија и даље постоји опасност од бекства, као и од ометања напретка поступка Специјалног суда, пренео је сајт РТС.

"Судија за претходни поступак закључује да су ризици да Весељи може да побегне, опструира поступке Специјализованих већа или почини даље злочине против оних за које се сматра да су противници ОВК, укључујући сведоке који су пружили или би могли да пруже доказе у овом случају", наводи се у одлуци Суда.

Против Весељија и још тројице оптужених вода терористичке ОВК, Хашима Тачија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија, Канцеларија Специјализованог тужиоца је крајем априла проширила оптужницу, тврдећи да су починили и ратне злочине у Гњилану, Будакову и Семетишту.

Претходно, оптужница против ове четворице потврђена је 26. октобра 2020. године и према њој се терете да су са другим члановима удрузеног злочинацког подухвата имали заједнички циљ да обезбеде и врше контролу над целим КиМ путем метода које укључују застрашивање, малтретирање, употребу насиља и елиминацију оних који се сматрају противницима.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести