Од 2012.  хрватски држављани усвојили 131 дете из Конга

ЗАГРЕБ: Хрватски министар рада,  породицу и социјалну политику Марин Пилетић обелоданио је да је од 2012. усвојено 131 дете из ДР Конго, а да ниједна породица није била под надзором надлежног Центра за социјалну заштиту.
2
Фото: pixabay.com/ Ilustracija

Поводом актуелног случаја хапшења четири брачна пара из Хрватске у Замбији, који се сумњиче за могућу трговину децом, Пилетић је појаснио да је у Хрватској готово немогуће усвојити дете или тај поступак дуго траје.

Најавио је да ће његов ресор у сарадњи с Министарством управе започети процедуру јаснијег правног оквира у вези међудржавног усвајања, односно усвајања деце из других земаља.

"У сарадњи с осталим ресорима детектовали смо да у Хрватској постоји још неколико парова који су тражили одлуке о усвајању деце из Конга. Све су их контактирали заступници Центра за социјалну заштиту и упутили их на проверу легалности тих одлука које имају о усвајању из ДР Конго", рекао је Пилетић на конференцији за новинаре, пренели су хрватски медији.

На питање да ли је у питању грешка хрватских институција када је реч о четири брачна пара ухапшена у Замбији, министар је рекао да не постоје сазнања да је ико од њих исказао такву жељу.

 Упозорио је да је интерес детета примаран и да је управо зато Хрватска потписница Хашке конвенција која каже да је последња опција међудржавно усвајање.

Додао је и да је осам брачних парова из Хрватске тражило судску одлуку за усвајање деце из Конга, али да по децу нису отишли.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести