Заједничка инвестиција Суботице и Кањиже: Локални пут али важна веза

СУБОТИЦА: Завршена је прва фаза радова на деоници пута између Шупљака и Малих Пијаца, на делу Кањишког пута, на територији града Суботице, који се званично зове Локални пут 5, у дужини од 1.837 метара.
e
Фото: Pixabay.com

Саобраћајница је изграђена пре десетак година и по значају  је много више од локалног пута, пошто се њоме за најкраће време стиже од Суботице до Општине Кањижа. Због велике фреквенције саобраћаја ивице уског пута су биле окрњене, док су пољопривредна механизација и теретна возила оштетила коловоз.

Деоница пута између Шупљака и Малих Пијаца ће бити обновљена у две фазе. У првој фази радова пут је пресвучен струганим асфалтом и проширен је, а очишћен је канал који се налази уз коловоз и направљени су канали за одвођење атмосферских вода. За извођење радова из буџета Града Суботице обезбеђено је 11,8 милиона динара. Председник Скупштине града Суботице Балинт Пастор је заједно са председником Општине Кањижа Робертом Фејстамером, обишао завршени део саобраћајнице.

- Пут не користе само становници Шупљака, Малих Пијаца и пољопривредни произвођачи, него и много људи који иду ка општинама северног Баната, у Нови Кнежевац, Чоку или можда у још нека удаљенија места - казао је Пастор. - Због великог оптерећења пут је последњих година у веома лошем стању због чега је и донета одлука да се обнови. Поправљен је струганим асфалтом али је, истовремено, и проширен, чиме је направљена основа за следећу фазу. У току ове године ћемо конкурисати код Фонда за капитална улагања АП Војводине, јер желимо да саобраћајница нема само регионални значај, већ и јавни. Фејстамер је казао да између града Суботице и Општине Кањижа постоји дугогодишња и добра сарадња. Он је нагласио да је ово је пример како се заједничким снагама може радити у корист заједнице.

- Од пет километара овог пута, на територији општине Кањижа је 3,2 километра - казао је Фејстамер. - За нашу локалну самоуправу изузетно важно да имамо добру и квалитетну путну везу са Суботицом, али овај пројекат је велико улагање које из сопствених средстава не бисмо могли да реализујемо. Верујем да ћемо ускоро, захваљујући тесној сарадњи  успети да завршимо ову саобраћајницу.

Реновирање Костолањи куће

У Шупљаку ће ове године почети градња гасоводне мреже у дужини од 14 километара, у вредности од 25 милиона динара, а биће реновирана такозвана Костолањи кућа, у износу од 10,2 милиона динара.

- Та кућа, која је позната и изузетно значајна за становнике Шупљака, биће дом

локалним удружењима грађана. Дакле, реализујемо оно што говоримо од почетка овог мандата: поправљамо путеве, радимо на инфраструктури колико је то могуће, а са друге стране равномерно развијамо сва насељена места на територији нашег града - истакао је Пастор.

        С. К-ч

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести