ЈЕДИНСТВЕНО ОТКРИЋЕ СРПСКИХ ОРНИТОЛОГА Велики морски гњурац забележен на језеру Бован

Уочи припрема за велики зимски међународни попис птица водених станишта које годишње реализује Друштво за заштиту и проучавање птица Србије у јануару, орнитолози Слободан Марковић и Данило Пенић су током обиласка језера Бован у близини Сокобање, имали ту част да први пут у Србији фотографишу, и са сигурношћу потврде присуство великог морског гњурца (Gavia immer).
2
Фото: Слободан Марковић

– У оквиру овог пописа током јануара обилазимо готово сваку водену површину у Србији, међутим орнитолошка радозналост не да мира, па када год се укаже прилика, током зиме, пробамо да на већим воденим површинама пронађемо неку ретку птицу селицу. Овог пута смо имали много среће и добили смо прави новогодишњи поклон", пренео је своје утиске орнитолог Слободан Марковић.

Како су саопштили из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, временски услови и удаљеност птице од обале нису им омогућили да са лакоћом усликају и потврде да се заиста ради о великом морском гњурцу, али како каже наш народ „стрпљен – спасен”, птица је на крају пришла њима и тако је потврда стопостотна.

Поред овог ексклузивног налаза, на језеру су забележени и риђогрли морски гњурац (Gavia stellata) и црногрли морски гњурац (Gavia arcticaarctica).

И. Ба.

Фото: Слободан Марковић

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести