По речима извршног директора ЈКП „Тржница“ Драгослава Гавранчића, то је четврти пут да се манифестација одржава под окриљем најстарије и најлепше новосадске пијаце и може се рећи да поприма традиционални карактер.
– Четврту годину заредом се лесковачки роштиљ сели у Нови Сад с циљем да нашим суседима са севера представимо оно по чему смо постали познати, не само у нашој земљи већ и у овом делу Европе, али и у свету – рекао је директор Туристичке организације града Лесковца Никица Несторовић. – Осим традиционалног лесковачког роштиља, у понуди су и чувени лесковачки ајвар и лесковачка ракија, односно све оно што је препознатљиво за југ и за сам Лесковац. Лесковац је ушао у Европску асоцијацију карневалских градова, те смо, први пут, помогли Новосађанима да имају и карневал, али нисам сигуран колико су суграђани знали за то. Ми се трудимо да промовишемо своје производе у другим градовима Србије те се надамо да ће и они следити наш пример да би лепота наше земље била препознатљива широј светској јавности.
Како најављују организатори, у петак ће се правити највећа пљескавица у Војводини, тешка 61 килограм, обима 138 центиметара и дебљине око два. То је тренутно највећа пљескавица на свету.
– Пожелео бих добродошлицу нашим гостима из Лесковца и трудићемо се да их угостимо најбоље што можемо јер су они ту да угосте све наше грађане – рекао је Драгослав Гавранчић. – С обзиром на то да се трудимо да Рибља пијаца не буде само продајно место већ и место с туристичким садржајима, одлучили смо се да и ове године суграђани баш овде, на најстаријој пијаци у граду, пробају специјалитете по којима су наши гости чувени. Надамо се да ће се ова традиција и сарадња наставити и наредних година.
Рибља пијаца ће ових дана мирисати на Лесковац, а суграђани који се нађу у том делу града, засигурно ће пронаћи нешто из лесковачке понуде. Уколико се неко одлучи да проба специјалитете града с југа Србије, треба да издвоји и завидну суму новца: за малу пљескавицу 200 динара, а за велику 300, десет ћевапа кошта 400 динара, а мала порција од пет ћевапа је 200. Лесковачка мућкалица је 500 динара, док је порција уштипака 200, а ражњићи су 250.
И. Миклоши