НЕОБИЧНЕ ПАЛАЧИНКЕ Холандска посластица у Новом Саду

Сласне и округле мини-палачинке „NS Poffertjes”, које праве Марија Павковић и Ивица Матановић, дефинитивно су ове сезоне окупирале пажњу и најмлађих и најстаријих пролазника у „Леденој шуми”.
1
Фото: Приватна архива

Тај десерт, осим необичним изгледом, мами и посебним

мирисом и укусом. Реч је о традиционалном холандском специјалитету, који се у тој држави генерацијски производи и продаје углавном на улици на гастрономским фестивалима. Poffertjes палачинке специфичне су по томе што се не пеку у дебелом уљу или масти, већ на путеру у калупима, специјално направљеним за њихову производњу. Када се испеку, премазују се путером и шећером у праху, а потом купци бирају које додатке и преливе желе.

– Први смо почели да их печемо у Србији и заиста је узело маха, људи су задовољни и радо се враћају, а има доста муштерија које нас препоручују и другима тако да смо задовољни што имамо исти укус као и наши Новосађани – прича Марија. – Наше муштерије имају од 7 до 77 година. Прилагодили смо преливе и деци и старијима. Деца узимају класику – „нутела” и „плазма” кекс или „нутела” и „орео”, а суграђани средњих година су расположени за мањ- више све па често бирају специјале – „орео”, „шварцвалд”, „сникерс” и „рафаело”. Старије генерације радије бирају пекмез с циметом и орасима.

Идеју да нови укус донесу у Србију добили су у Холандији, где су имали прилику да пробају тај специјалитет, а потом се бацили у потрагу за машином на којој ће га правити, као и рецептом по којем ће тај слаткиш израђивати.


Хуманитарна вечера

Захваљујући томе што је њихов специјалитет пробао један од запослених у холандском конзулату у Београду, Ивица и Марија добили су позив да 28. јануара у ресторану „Рибарац” учествују на хуманитарној вечери коју организују студенати Природно-математичког факултета. Они организују промоцију Холандије као туристичке дестинације, а сав новац прикупљен те вечери биће усмерен за лечење Николине и Косте који болују од леукемије. Једна од посластица те вечери биће и њихове палачинке. На „Чалабрц фесту” 26. јануара ће и Београђани први пут имати прилику да пробају тај специјалитет. 


– Све је из Холандије, и машина и рецпет који смо добили – наглашава Марија. – Рецепт за малу количину се може наћи и на интернету, али ми смо овај добили баш од људи из Холандије који ту посластицу праве генерацијски. Дали су нам рецепт за велике количине па смо у Србији у производњу и стварање наше приче кренули од нуле. Новосађани су „NS Poffertjes” први пут могли пробати у мају прошле године. Представили смо се и у Сремским Карловцима и Новом Бечеју, где смо такође добили позитивне критике и коментаре. У Новом Саду смо на свим дешавањима која су у вези с гастрономијом, тако да смо били и на „НС маркету” и „Новосадским ноћним базарима”.

Фото: Приватна архива

Ивица и Марица, како се у шали називају, спонтано су кренули да граде причу, која, бар се чини, има перспективу. Једно друго непрестано подржавају, а за тај посао, како кажу, потребно је доста труда и рада, а пре свега љубави према послу, који једног дана желе да пренесу и на своју децу. У плану им је да пронађу простор у којем ће непрестано моћи да продају ту посластицу, али и да је прошире у друге градове у земљи.

В. Бијелић

Фото: приватна архива

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести