ПОТРОШАЧКО ЋОШЕ: Велика потражња за куваним парадајзом

Незаобилазан део шпајза сваке куће је парадајз-сок, било да је пасирани, кувани или пелат. Будући да временске прилике ове године нису штеделе произвођаче, принос парадајза се често оцењује као слабији и лошег квалитета, али на новосадскм пијацама не мањка јарко црвених и розе сорти парадајза, погодних за припрему зимнице.
с
Фото: Д. Андулајевић

Иако парадајз већ полако пролази, трговци на пијацама се не жале, те кажу да се купује на мало, али све чешће се траже и веће количине, што за кување парадајза, што за прављење ајвара. На већу куповину, трговци су ради да дају попуст до десет динара.

– Кувани парадајз се продаје доста добро у односу на иначе, а ја продајем парадајз из своје баште који кувам и пасирам по старом рецепту – казао је произвођач Дарко Мандић – Продам неколико литара дневно на Лиманској пијаци, док на Најлону викендом продам и више.

На Футошкој и Лиманској пијаци парадајз-сок продаје се најчешће у флашама од литра, док се у маркетима може наћи разних запремина. Флаша од литра парадајз-сока, благог, благо љутог и веома љутог, без додатака или с додацима оригана, босиљка или листа ловора, кошта од 50 до 200 динара. Пелат, који се често користи у припреми тестенине или пице, продаје се у теглама или конзервама, цео или у коцкама, и кошта од девет до 200 динара, у зависности од тога да ли је производ малог домаћинства или је на рафовима маркета.

Фото: Д. Андулајевић

Парадајз-сок у продавницама кошта од 70 до 150 динара литар, а такође се може наћи с разним додацима, као и различите љутине.

У понуди на интернет страницама или „Фејсбук” профилима малих произвођача често се може наћи домаћи сок од пасираног парадајза у стакленим флашама од литра, који кошта од 220 до 350 динара.

На шароликим тезгама Футошке пијаце има различитих сорти парадајза, те тако домаћи јабучар кошта од 60 до 80 динара килограм, док се цена осталих сорти креће од 60 до 100 динара, а може се пронаћи и онај лошијег квалитета за 30 или 40 динара килограм.

Често купци испољавају своје незадовољство због укуса куваног парадајза, те говоре да се продаје стари парадајз од прошле године. Продавци с Футошке пијаце су то негирали, казавши да је све потпуно свеже и од ове године, као и да позивају муштерије да, уколико имају такву сумњу, оду на било коју пијацу у Новом Саду и затраже да га дегустирају.

Д. Андулајевић

Фото: Dnevnik.rs

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести