Прва „Шаргарепијада“ одржана у Бегечу

Прва „Шаргарепијада“, уз богат културно-уметнички програм и излагаче са различитим производима од шаргарепе, одржана је данас у Бегечу.
Дневник/В. Фифа
Фото: Дневник/В. Фифа

Програм је пратило такмичење у кувању гулаша са бегечком шаргарепом, а манифестација је имала и хуманитарни карактер, те је сав приход намењен за лечење четворогодишње Ане Милић. Насеље Бегеч одавно је познато по производњи чувене шаргарепе, која је један од три производа са заштићеним географским пореклом са територије Новог Сада.

- Када једна манифестација дочека своје рођење, онда то представља њеизбрисиви траг, који остаје урезан у сећање и дуго памћење - поручио је помоћник  градоначелника Новог Сада Александар Петровић. - С друге стране, постоји обавеза да ова манифестација прерасте у традицију, што не доводим у сумњу, јер Бегеч је место у којем се узгаја најбоља шаргарепа, не само у овом региону, већ и шире. Шаргарепа је постала бренд овог краја, заштитни знак прелепог Бегеча, и она постаје део идентитета. Зато ће Нови Сад, који је увек знао да препозна праве вредности, овај фестивал континуирано подржавати. Бројке од 30.000 тона шаргарепе прве класе и 13 газдинстава која се баве производњом шаргарепе са заштићеним, и још осам без заштићеног географског порекла, за ово мало место говоре саме за себе.

Фото: Дневник/В. Фифа

Посетиоци манифестације имали су прилику да пробају производе од поврћа и шаргарепе, а Пољопривредно газдинство "Пешић" већ две године од овог култног бегечког бренда прави ракију и по томе је јединствено.

Фото: Дневник/В. Фифа

- Повртарством се бавимо већ четири деценије, а производњом шаргарепе око 25 година - наводи Ружица Пешић, чији је син Горан преузео газдинство, а у производњи учествује и помаже цела породица. - Муж и ја смо узгајали сво поврће, док није син преузео, а и унук је остао на имању. Производња шаргарепе се углавном исплати кад је велике количина, а ове године је било теже због изузетно велике суше. Правимо ракију од шаргарепе, а шаргарепу извозимо и продајемо на Кванташу. На идеју за ракију од шаргарепе дошао је супруг. На салашу имамо дуње и кајсије од којих пече ракију, па се сетио да проба да је прави и од шаргарепе. Интересовање је велико, баш је људи воле, а и здрава је. Цела породица је у томе, а сад полако остаје и на млађим генерацијама.

Манифестацију су организовали Земљорадничка задруга „Бегечки повртари“ и Културни центар „Бегеч“.

Б. Павковић

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести