Рођендански, али и хуманитарни концерт „Бранковог кола“

Омладинско културно-уметничко друштво „Бранково коло“ 13. децембра у фискултурној сали ОШ „23. октобар” од 20 сати концертом ће обележити четири и по деценије рада.
1

Како кажу у ОКУД-у, биће то још један леп сусрет с верном публиком, као и прилика да се захвале свима који помажу друштву, у првом реду Општини. Овог пута годишњи слављенички концерт имаће хуманитарни карактер јер ће публика бити у прилици да да добровољни прилог за лечење двоје деце – Косте и Николине.

„Бранково коло“ основано је 1974. године. Оснивању је претходила иницијатива Лазе Пребирачевића из Новог Сада и Саве Вунића из Сремских Карловаца, који су 1973. године окупили играче из неколико новосадских друштава и оформили извођачку групу у Сремским Карловцима.

– Потом је уследио низ успешних година у раду и бројни наступи ОКУД-а на смотрама фолклора широм некадашње СФРЈ, који су као резултат имали и запажен пласман на републичким смотрама – каже директорка „Бранковог кола“ Олга Рабреновић. – Осим фолклорних група и оркестра, заживеле су и певачка група, драмска и ликовна секција. На неким турнејама по СФРЈ сарађивали су с глумцима Српског народног позоришта, који су скечевима попуњавали програм између два кореографска извођења на сцени. Прве просторије друштва биле су на месту данашњег Културног центра, а неко време је за рад коришћен Конвикт у близини Дворске баште.

„Златним добом“ ОКУД-а могу се сматрати деведесете године прошлог века, када су пристизала и највећа признања. Памти се из тог периода учешће мушких чланова извођачке групе у СНП-у приликом реализације балета „Смрт Смаил-аге Ченгића“, као и учешће на централној свечаности у Карловцима поводом обележавања три века Велике сеобе Срба. Далеко више наступа било је у земљи него у иностранству, али заувек се памте путовања у Чехословачку, у Берлин, као и на Малту.

Данас „Бранково коло“ има седамдесетак активних чланова, а најбројнија су деца, организована у три узрасне групе. Осим дечјих група, однедавно поново вежба и извођачки састав, који поред млађих генерација укључује и ветеране. С њима као уметнички руководиоци раде Горан Станков, чији висок ниво стручног знања познају бројна кулутрно-уметничка друштва, Ђурђинка Царевић, која је некада играла у ОКУД-у, док је Звонко Тадић с Ивицом Губићем музички сарадник у тиму.

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести