УКЛОЊЕН ДЕО ДЕПОНИЈЕ ИЗМЕЂУ САЈЛОВА И ВЕТЕРНИКА Мештани средили своју улицу

Комшије са Сајлова и из Ветерника прекјуче су очистили део околине пута који повезује та два насеља и у заједничкој акцији сакупили неколико стотина килограма смећа.
а
Фото: privatna arhiva

Према речима комшија, дивља депонија се већ месецима налази покрај главног пута на Доњем Сајлову, односно Улице краља Петра Првог у Ветернику, те загађује животни простор и ружи тај део града.

– Највише су активни били људи који свакодневно из својих кућа гледају на сметлиште, а придружиле су им се и комшије из оближње улице Ветернички брег – казао је за „Дневник” један од комшија са Сајлова који је желео да остане анониман. – Самоиницијативно су се организовали и мештани који имају превоз, камионе и багере. Након акције, сакупљен је отпад у два већа и два мања камиона и то је била довољна количина коју су они, као приватници, могли да однесу на депонију.

Наш саговорник је рекао да комшије, пошто нису очистиле цео пут, планирају да наставе са акцијом у намери да уреде простор у којем живе и да укажу на чињеницу да је пут који повезује Сајлово и Ветерник већ дуже време пун смећа, разног отпада, нарочито кабастог, који је плански донесен на то место.

Фото: privatna arhiva

– Велики проблем код наше улице јесте што нема довољно добру инфраструктуру која би спречила људе да бацају овде смеће – казао је наш саговорник. – У том делу не постоје пешачке и бициклистичке стазе, тако да лако може да се приђе аутомобилом, а нема ни осветљења, па им је зато најлакше да смеће доносе ноћу.

Осим што су очистили део пута, Сајловчани и Ветерничани су поставили табле са натписом „Не бацајте смеће!”, у нади да ће грађани поштовати њихову сугестију и престати да загађују животну средину.

Из Месне заједнице „Сајлово” истакли су да у самом насељу нема дивљих депонија и да је пут који Доње Сајлово повезује са центром Ветерника најкритичнија тачка.

– Ситуација је сада стабилна јер је пре неколико месеци била депонија у близини пруге, али како су радови почели, тамо се више не односи смеће. Са нестрпљењем чекамо април, када ће у насељу привремено бити постављена четири велика контејнера за кабасти отпад – казали су нам из МЗ „Сајлово”.

А. Чегар

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести