Аналитичари: Држава брзо донела мере безбедности, опозиција политизује ситуацију

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић заједно са Владом веома је брзо у тешким тренуцима донео мере како би се унапредила безбедност у Србији, док с друге стране део опозиционих странака покушава да политизује ситуацију, у којој је погинуло 17 младих људи, како би остварио неки вид политичке користи, оценили су социолог Владимир Вулетић и политички аналитичар Дејан Вук Станковић.
Dejan Vuk Stankovic/Tanjug
Фото: Танјуг/видео/Дејан Вук Станковић

"Држава је урадила оно што је једино и могла ургентно да уради и оно што на основу искустава земаља у којима су се слични стравични догађаји дешавали, а које је могла да примени у нашој ситуацији", оценио је Вулетић за Тањуг коментаришући мере које је Влада Србије усвојила убзо након пуцњаве у ОШ "Владислав Рибникар" у Београду у којој је убијено осам ученика и радник обезбеђења и пуцњаве у околини Младеновца у којој је живот изгубило осам младих људи.

Додао је да је то препознато и у свету, а да је чак и британски дневни лист "Гардијан" на неки начин истакао да је Србија реаговала брзо, "за разлику од САД, где се мало тога урадило у сличним ситуацијама поготово када је реч о оружју".

"Тај процес неће ићи тако брзо и треба имати у виду да ће вероватно бити много отпора и зато је јако важно да сви они који су заинтересовани да у Србији буде мање насиља поготово када је реч о насиљу међу младим подрже ове мере", навео је Вулетић.

Додао је да мере колико год биле рестриктивне неће у потпуности елиминисати насиље, али да ће смањити  вероватноћу да се нешто слично деси, јер ће онима који помисле да учине злодела попут ових бити теже да дођу до оружја.

"Предлози Владе су дошли врло брзо, а то показује да је Влада Србије и разумна и прагматична када је реч о великом изазову попут борбе против насиља, а посебно када је у питању феномен насиља међу малолетницима", оценио је за Тањуг политички аналитичар Дејан Вук Станковић.

Додао је да је поред мере разоружавања, посебно важна и мера амнестије за оне који немају пријављено оружје, јер тиме, како истиче, Влада Србије показује да примарно не користи репресију, већ да као држава позива грађане на неку врсту грађанске одговорности, како би се предајом оружја смањила вероватноћа да дође до нових масовних пуцњава.

Када су у питању реакције дела опозиционих партија, Вулетић оцењује да "нема сумње" да је протест који је најављен као грађански, прерастао у политички.

"То видимо и на основу чињенице да су организатори политичке партије, али и на основу захтева који јесу заправо политички захтеви. Нема сумње да политичари опозиције покушавају да искористе овај талас туге и беса да на неки начин преусмере ту енергију у своју политичку корист", навео је Вулетић.

Како је рекао, грађани могу сами да оцене у којој мери је такав потез опозиције моралан и да ли је је и којој мери везано за стицање политичког профита, а у којој мери је нешто што би на било који начин могло да допринесе побољшању безбедносне ситуације у Србији.

"Плашим се да би те мере и ти захтеви који се тичу и оставке појединих лица, поготову министара полиције и шефа БИА у овом тренутку, када је јасно да постоји велика вероватноћа да се злочини понове, само ослабили државу у превенцији", рекао је Вулетић.

Оцењује да неки ниво одговорности сносимо сви па и медији, али да је тешко успоставити неку конкретну везу када су у питању трагедије које су се догодиле протекле недеље.

"Већ дуго се ствара клима која је повезана пре свега са ТВ Пинк, али то је нешто што је део политичке борбе, а сада је само питање да ли ће грађани валоризовати то што се жртве невине користе као повод да се настави са том политичком борбом која је овде иначе већ дуго присутна", оценио је Вулетић.

Дејан Вук Станковић је оценио да је опозиција у највећој мери искористила трагичне догађаје за реафирмацију својих политичких ставова који су, како је рекао "критика власти по сваку цену и кад им није место".

"Сама чињеница да ви правите митинге у тренутку када се нација налази у једној комбинацији жалости, туге, страха и конфузије због онога што се десило, показује да ви не водите рачуна о оном процесу који неминовно мора да се деси, а то је да се Србија полако, али сигурно после тог шока враћа у стање нормалности", рекао је Вук Станковић.

Додао је да је излазак на улице мимо онога што би могао да се назове тужним саосећајним мимоходом, праћен политичко мотивисаним захтевима потпуно непримерен.

"Тражење оставке министара, па и самог председника Вучића је без преседана у политичкој историји. Ви у САД имате, малтене, скоро сваки дан масовну пуцњаву. Тамо реагује полиција, тужилаштво. У школама образовни систем, али никоме не пада на памет да тражи оставку председника САД, нити људи задужених за образовање, нити тражи оставке шефова безбедносних агенција или локалне полиције", истакао је Вук Станковић.

Нерационално је, оценио је он, и повезивање неких ТВ садржаја са насиљем.

"Ако повезујете један садржај попут, ријалити програма са насиљем, онда можете сваку серију или крими филм повезати са насиљем. Онда би морали да се бавимо свеобухватнијом цензуром, ако је то нека логика. То је нека врста крсташког рата против две телевизије које су провладине. То је у суштини један политички став који показује крајњу склоност ка политизацији читаве ове ствари, што је пре свега политички неукусно и што је негде опасно", навео је Дејан Вук Станковић.

Оцењује да је изношење претње председнику Србије у условима у којима постоји опасност од "домино ефекта" након два случаја насиља, директно угрожавање његове безбедности.

"И то није само нека успутна политичка демагогија, већ је и слање врло опасних и запаљивих политичких порука", наводи Дејан Вук Станковић.

Гласине да ће опозиција у петак блокирати мост "Газелу" у Београду Дејан Вук Станковић оцењује као веома опасне.

"Уколико је тачно, најава опструкције саобраћаја у Београду у петак, представља један напад на јавни ред и мир и угрожавање нормалног живота. То, нажалост, није први пут. Било је тога и током еколошких протеста и очигледно неко до крајњих граница провоцира државне органе не би ли они употребили легитимну силу", навео је Вук Станковић.

Како је оценио, опозиција се показала неодговорно јер, како је додао, такви потези неће помоћи да се санирају последице трагичних догађаја.

"У моралном смислу је и извргавање руглу жртвама. Политичке поене можете добити током кампање, у институцијама система. Одговорна и озбиљна опозиција би изашла са неком допуном постојећих мера или би предложила алтернативни скуп мера. Она не би ни симболички ни медијски користила овај догађај да комуницира са неким бесом и тугом грађана како би их политички артикулисала и ставила под своју заставу на неким протестима", оценио је Вук Станковић.

Сматра да је током протеста који су означени као протест "против насиља," велики број грађана изашао да неким тихим мимоходом ода почаст жртвама, да покаже да се у Београду нико не плаши и како би вратили неку веру да се нормално може живети.

"Нису сви грађани тамо заинтересовани за политичке пароле лидера једног дела такозване проевропске опозиције", рекао је Дејан Вук Станковић.

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести