Брнабић: Имаћемо прве вакцине до краја ове године

ЋИЋЕВАЦ: Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да ће Србија добити прве вакцине против ковида 19 до краја ове године, као и да њена недавна изјава о вакцинама није добро протумачена у медијима.
 Premijerka Ana Brnabić  Foto: Tanjug/video
Фото: Премијерка Ана Брнабић Фото: Танјуг/видео

"Видела сам неке натписе у медијима који нису тачни, извучен је део мог говора поводом обележавања Међународног дана људских права. Србија ће, као што је обећао и председник (Александар) Вучић, бити једна од земаља која ће добити прве вакцине против корона вируса", поручила је Брнабићева после обиласка радова на Моравском коридору.

Каже да када је говорила о томе да је једна компанија рекла да Србија може да добије вакцине тек у децембру 2021. године, да је то тачно, али је то само једна компанија, али да се разговара са свим компанијама.

"Србија није земља какава је била раније, већ земљле која данас има политичку снагу и кредибилитет. Ту вакцину ћемо заиста и имати у децембру ове године", нагласила је премијерка Брнабић.

Брнабић: Прве деонице на Моравском коридору готове 2022.

ЋИЋЕВАЦ: Премијерка Ана Брнабић обишла је данас радове на изградњи Моравског коридора на делу Појате-Крушевац и најавила да ће прве деонице на том најсавременијем аутопуту бити готове већ 2022. године.

Премијерка Брнабић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић и в.д. директора Коридора Србије Александар Антић обишли су код Цхићевца радове на изградњи моста преко Јовановачке реке и пруге, који ће бити дуг скоро 500 метара.

Истакла је да је дошла да провери динамику радова на том коридору који је један од најважнијих у Србији пошто ће то бити први дигитални аутопут у нашој земљи.

"У буџету за 2021. имамо опредељено 330 милијарди динара, што је 5,5 одсто БДП -а за капиталне инфраструктрне пројекте", навела је она.

Да би то постигли морамо да радимо сваки дан и суботом и недељом ,поручила је Брнабић.

Мост ће имати 15 стубова. Досад је побијено 50 шипова и уграђене су четири насадне греде које су база моста.

Рок за завршетак моста је годину дан, рекао је Танјугу инжењер Иван Јовановић задужен за мостове у конзорцијуму Бехтел-Енка.

Каже да радови углавном теку према планираној динамици, као и да у понедељак почиње изградња још три моста, један преко Јужне и два преко Западне Мораве.

У завршној фази је и изградња кампа за више од 1.500 радника на 20 хектара код Крушевца.

На изградњи моста је анагажовано око 50 радника дневно, а на целој деоници око 500.

Моравски коридор, аутопута од Појата до Прељине, биће дуг 112 километара и повезаће подручје на којем живи више од пола милиона људи.

Повезаће три округа - Расински, Рашки и Моравички, са Коридорима 10 и 11.

Радови су започети на првој деоници, до Појата до Крушевца дугој 28 километара.

Моравски коридор повезаће све веће градове централне Србије између Појата и Чачка - Крушевац, Краљево, Трстеник и Врњацку Бању.

Најсавременији аутопут биће изграден у централној Србији, "на три Мораве", а у оквиру пројекта биће регулисана речна корита у дужини од 68 километара, постављени и телекомуникациони уређаји и први пут ће бити примењене нове технологије.

Изградња телекомуникационог коридора дуж аутопута подразумева најсавременије оптичке и дигиталне каблове, станице за бесплатан вај-фај интернет, најмодерније управљање саобраћајем на аутопуту, тзв. интелигентне транспортне системе и друго.

Први дигитални аутопут у Србији биће до сада најшири аутопут у земљи, односно од постојећих ће бити шири за укупно 1,6 метара.

Комерцијални уговор за изградњу ауто-пута од Појата до Прељине потписан је 5. децембра 2019. са америчко-турском компанијом Бехтел Енка УК Лимитед у вредности од 745 милиона евра.

Моравски коридор чинице три деонице: Појате - Крушевац у дужини од 27,83 километара, Крушевац - Адрани у дужине 53,88 километара и Адрани - Мрчајевци - Прељина дужине 30,66 километара.

Аутопут се гради за максималну дозвољену брзину од 130 километара на час, а биће изградено укупно 11 петљи и 130 осталих објеката, од чега 71 мост, 23 надвожњака, пет подвожњака и 31 пропуст.

Корона није прекинула реализацију ниједног пројекта у Србији

Епидемија корона вируса успорила је реализацију неких пројеката, али је велика ствар да ниједна није прекинута, изјавила је данас премијерка Србије Ана Брнабић.

Одговарајући на питања новинара у Ћићевцу, на градилишту Моравског коридора, она је истакла да то сведочи и о томе колико су озбиљни и држава и ангажоване компаније.

"Ни у једном тренутку нисмо зауставили ниједан пројекат, па ни реконтструкцију Инфективне клинике коју планирамо да завршимо у априлу 2021. године", рекла је премијерка.

Додала је да је на појединим пројектима било кашњена али да се улажу напори да се то надокнади, а пројекти врате у установљену динамику.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић је рекао да на изградњи Моравског коридора у уговору није прецизиран део за домаће компаније и раднике.

"Ми очекујемо значајан утицај наше грађевинске индустрије, наших компанија и наших радника. С другим партнерима стално наглашавамо да желимо што више наших компанија, што више наших радника и инжењера. Желимо да наш грађевинска индустрија напредује кроз овај инвестициони циклус који је покренуо председник Републике", рекао је Момировић.

Додао је да ће министарство умети да цени уколико број домаћих радника ангажованих на овом пројекту буде велики.

Директор Коридора Србије Александар Антић рекао је да је у овом тренутку на свим градилиштима Моравског коридора ангажовано око 450 људи и 112 јединица механизације.

Изводе се радови на мосту преко пруге Београд - Ниш, на два километра обилазнице, а на великом броју локација припремају се изворишта материјала и депоније.

"У овом тренутку, то је око 450 људи, а увећава се њихов број из дана у дан. Нова градилишта која ће бити отворена до 7. јануара ће тај број значајно повећати", рекао је Антић.

Додао је да је више од 60 процената људи који су укључени на реализацији пројекта су држављани Србије, а да Бехтел-Енка има ангажоване у овом тренутку двадесетак српских компанија која реализују одређене активности са око 120 људи.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести