Брнабић: Ради се на ефикаснијем систему за тестирање

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изјавила је вечерас да мере које Влада сада разматра нису усмерене директно на грађане, већ на то да се успостави ефикаснији систем за што већи број тестирања.
ana brnabic, Tanjug/Tanja Valić
Фото: Танјуг/Танја Валић
Она је за тв Прва рекла да је новина то што они који су позитивни на корону неће моћи да буду изоловани код куће, већ на другим местима, да не би доводили породице у опасност.
 
"Теоретски, када би свако од нас остао код куће од 14 до 20 дана и када ни са ким не би био у контакту или би имао само мининалне контакте, ми бисмо проблем са корона вирусом завршили у наредних 25 дана", рекла је Брнабић.
 
Она је истакла да је то немогуће, али да морамо имати ту мисао сваког дана и да се што више поштују мере.
 
“То је сада циљ, а то је доста велики изазов за нас, зато што је тестирање споро, потребно је много капацитета да се обради већи број тестова”, рекла је Брнабић.
 
На питање да ли ће Београд бити изолован, Брнабић каже да не би за сада говорила о новим мерама, јер се све од првог дана ради правовремено.
 
Ситуација ће се, каже, пратити даље.
 
“Имаћемо већи број тестирања и помоћи ће нам да одредимо да ли је потребно да се донеси таква мера. Фокусирали смо се да нападамо вирус. Сви морају да се заиста у милиметар придржавају мера. Људи јесу много дисциплинованији. Требало нам је неко време да дођемо до тога”, рекла је Брнабић.
 
Она је истакла да је ово борба сваког појединца за друштво и да без појединца не може да се победи.
 
Премијерка је казала и да су они у Влади Србије који су контактирали са државним секретаром за заштиту животне средине Браниславом Блажићем тестирани, у складу са свим протоколима, који важе и за остале грађане.
 
Она је истакла и да сви људи у Влади постују мере заштите.
 
"Сви овде поштујемо све мере, имамо заштитне маске и рукавице, скидамо их само на конференцијама, јер имамо довољно простора", каже она и додаје да не размишља о томе како се осеца док траје борба против коронавируса.
 
Према њеним рецима, додатно се набавља лек против маларије, који је наведен као ефикасан против коронавируса.
 
"Тренутно га имамо", каже премијерка.
 
"Све док смо дисциплиновани и док се боримо као протеклих дана, корона вирус ће бити побеђен", поручила је Брнабић.
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести